Prima instalaţie fotovoltaică din Vrancea produce bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panourile solare au fost instalate în timp record
Panourile solare au fost instalate în timp record

Investiţia aparţine companiei daneze Eurowind Energy, parcul fiind construit de una dintre cele mai importante firme specializate din domeniu, Martifer Solar.

Primul parc de producere a energiei electrice cu ajutorul soarelui s-a inaugurat ieri în comuna Pufeşti. Acesta aparţine unei firme private, care a cumpărat teren de la proprietarii privaţi şi a construit pe o suprafaţă de patru hectare un parc cu instalaţii fotovoltaice care produce 1,5 MW.

Investiţia aparţine companiei daneze Eurowind Energy, parcul fiind construit de una dintre cele mai importante firme specializate din domeniu, Martifer Solar.

„Instalaţia se întinde pe o suprafaţă de 4 hectare şi va produce energie suficientă pentru a alimenta aproximativ 1000 de familii. Pe an se economisesc peste 1000 de tone de emisii de dioxid de carbon. Este prima instalaţie pe care o realizăm în Românie, ţară care devine activă în sectorul instalaţiilor fotovoltaice din Europa", a precizat Pedro Pereira, directorul pentru Europa al Martifer Solar.

Potrivit reprezentanţilor firmei, investiţia a demarat practic la sfârşitul lunii aprilie a acestui an şi în luna iulie deja se făceau probe tehnice.

Instalaţiile au fost conectate la reţeaua electrică naţională, fiind încheiat un contract cu ENEL care cumpără energia produsă de fotovoltaice.

„Au fost foarte serioşi când şi-au propus să realizeze această investiţie. În luna decembrie a anului trecut le-am dat avizele iar în scurt timp au realizat şi investiţia. 1,5 MW nu înseamnă foarte mult, dar înţeleg că vor să se extindă", ne-a spus Costică Dodu, directorul Electrica Focşani.

Pentru comunitatea locală din Pufeşti, afacerea poate fi bifată doar ca o investiţie străină pe teritoriul comunei, în condiţiile în care singurul avantaj de care beneficiază localitatea este încasarea unor taxe şi impozite.

„Dacă ar fi fost terenul nostru, am fi fost mai avantajaţi, în sensul că am fi concesionat suprafaţa de teren şi am fi putut avea alte surse de venit la buget. Numai că terenul a fost cumpărat de la proprietari privaţi iar noi nu încasăm decât impozitul pe teren", ne-a declarat primarul Maricel Niţu.

Proprietarii instalaţiei fotovoltaice nu au dorit să precizeze valoarea investiţiei, dar au declarat că vor recupera banii în mai puţin de zece ani. Potrivit acestora, panourile vor capta 1600 de ore de soare/an.

Intră pe focsani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite