Prefectura Vrancea a decis să anunţe primarii despre avertizări hidrologice şi dezastre prin SMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca primarii să fie anunţaţi de avertizările hidrologice prin mesaje trimise pe telefonul mobil. Măsura a fost luată, spun reprezentanţii comitetului, pentru eficientizarea comunicării între autorităţile locale. Unii primari se plâng că manevrează greu celularele şi că sunt în zone fără semnal.

Conform deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de acum primarii vor fi anunţaţi de avertizările pentru inundaţii sau de producerea altor dezastre prin SMS pe telefonul mobil. Până acum, aceştia primeau informaţiile prin fax, împreună cu măsurile de siguranţă ce trebuie luate în asemenea situaţii.

Reprezentanţii Prefecturii susţin că au luat această decizie pentru a comunica mai rapid. În SMS nu încap însă şi măsurile prevăzute de lege în fiecare situaţie în parte.

"Aceste mesaje vor fi date de dispeceratul ISU pe telefoanele mobile ale primarilor, viceprimarilor, la secretari dar şi la fiecare voluntar ce răspunde de serviciul de urgenţă. Cei care le primesc sunt obligaţi să ia măsurile legale", a declarat purtătorul de cuvânt al prefecturii, Cristina Tănasă.

SMS-urile vor înlocui faxurile deocamdată doar în cazul avertizărilor pe termen scurt.

Comune fără acoperire

Problematice sunt zonele fără semnal de telefonie mobilă. Acestea sunt în general în zona de munte unde localnicii se urcă pe casă pentru a putea vorbi la celular.

Chiar şi aşa, primarii, viceprimarii şi secretarul din comună trebuie să îşi cumpere cartelă în reţeaua care are semnal în zonă pentru a nu fi sancţionaţi în cazul în care nu văd SMS-urile ce prevestesc calamităţile.

Unii edili locali se plâng însă că nu pot utiliza cu uşurinţă telefoanele mobie şi din cauza vârstei.

image

"Executăm ce ni se spune. Este adevărat că era mai uşor prin fax, că aşa cu celularul eu mă descurc mai greu la vârsta mea. Telefonul mai rămâne fără baterie, aici în zona noastră de munte este semnal foarte slab şi dacă nu vedem SMS-ul acela riscăm să fim şi amendaţi", ne-a spus primarul din comuna Jitia, Neculai Noapteş, ce a împlinit de curând 79 de ani.

Alţii încearcă să se conformeze pur şi simplu. "Facem cum ni se spune că nu avem cum altfel. Dacă vor prin SMS, suntem mai atenţi la telefoanele mobile. Nu fac parte din comisia de decizie ca să pot comenta cumva hotărârea. Dacă primim mesajul patru dintre noi, atunci unul trebuie să îl vadă la timp. Ştiu că trebuie să confirmăm noi prin fax că am primit mesajul", ne-a declarat şi primarul din Jariştea, Cătălin Toma (foto).

image

Autorităţile judeţene speră să facă şi economie prin noua metodă de comunicare.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite