Potrivit noii legi a educaţiei consiliile de administraţie pot disponibiliza profesorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Structura noilor consilii de administraţie din şcoli, dar în special atribuţiunile care le revin potrivit noii legi a educaţiei naţionale au stârnit discuţii în rândul oamenilor care lucrează în sistem.

Concret, noua lege a educaţiei spune, la articolul 93, că „hotărârile privind angajarea, motivarea, evaluarea, recompensarea, răspunderea civilă şi disponibilizarea personalului didactic se iau la nivelul unităţii de învăţământ de consiliile de administraţie, cu votul a 2/3 din totalul membrilor. Directorul unităţii de învăţământ emite deciziile conform hotărârilor consiliului de administraţie".

Dacă pentru angajarea, motivarea, evaluarea, recompensarea şi răspunderea civilă nu au fost obiecţii, la capitolul „disponibilizarea personalului didactic" au apărut primele semne de întrebare.

„Dacă directorul, numit politic la recomandarea primarului, şi cu avizul acestuia, face un pact tacit cu reprezentantul consiliului local, cu cel al primariei şi cu cei doi părinţi, un profesor poate fi demis fără probleme, fără a trece prin filtru analizei didactice", spune vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Lidia Antoniu.

Altfel spus, personalul didactic va fi la cheremul directorului. Variantă admisă în parte şi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar. Aceştia spun însă că scopul acestui articol din lege este înlăturarea „uscăturilor" din învăţământ.

„Aveam cazuri în care profesorii comiteau abuzuri asupra elevilor, aveam cazuturi de profesori violenţi, care veneau în stare de ebrietate la şcoală, şi pe care nu reuşeam să-i scoatem din sistem. Acum, această prevedere din lege ne permite", spune inspectorul general adjunct, Onuţ Atanasiu.

Acesta spune că situaţiile de care pomenesc sindicaliştii vor putea fi evitate şi prin analiza atentă fiecăriei disponibilizări din sistem.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite