Portret / Tudorița Lupașc duce tradiția românilor în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este meșter popular în dogărie şi deși lucrează într-un domeniu rezervat bărbaților, din mâinile Tudoriței ies adevărate opere de artă. A avut expoziții în toate țările din Uniunea Europeană.

Tudorița sau Dorina cum o alintă cei apropiați a mers cu tatăl său, şi el meșter popular, în aproape toate târgurile din ţară, încă din copilărie. Pe când avea doar șase anișori, a început să se joace cu dalta în lemn şi a prins drag de meserie. De-a lungul anilor, a reușit să facă şi modele pe măsura celor realizate de adevărații meșteri populari, cu motive tradiționale.

„La început a fost doar o joacă după care am început să fac modelele aproape perfect. Cât am fost copil, eu doar le trasam pe lemn exponatele fiind închegate de tatăl meu pentru că eu nu aveam putere în mâini. Apoi, încet încet, am început să le fac singură", ne povesteşte Tudoriţa Lupaşc.

Pomul vieţii şi dintele de lup

Tudoriţa lucrează linguri din lemn cu motive tradiţionale sculptate pe mâner, cofiţe pentru vin, tipare pentru caş, păpuşare de presat brânza dar şi troiţe în miniatură.

Foloseşte de regulă motive tradiţionale preluate de la bătrânii satului şi mai puţin din cele prezentate în cărţile de specialitate.

„Sunt adepta motivelor tradiţionale, de la bătrânii noştri din Nereju, pentru că aşa se deosebesc produsele noastre de celelalte. Motivele sunt inspirate de exemplu de fierul plugului, de coarnele berbecului, specifice oieritului din zonă, dintele de lup, pentru că avem lupi în zona noastră, noi stăm în zona aceasta plină de pădure, frânghia, soarele dar şi pomul vieţii, adică bradul înalt", ne explică meşteriţa.

Cofiţele româneşti în Europa

Preţurile sunt accesibile. O lingură din lemn cu motive tradiţionale costă 20 de lei, un tipar pentru caş 80 de lei, iar cofiţele din lemn, care păstrează vinul rece, câteva zeci de lei. Le găsiţi pe toate la fiecare târg cu meşteri populari din ţară, dar şi din străinătate la care Tudoriţa este nelipsită. Ea a prezentat tradiţia nerejenilor şi în toate ţărie europene mergând la foarte multe expoziţii.

„Am fost la multe expoziţii, în străinătate. Produsele sunt văzute bine. Lumea cumpără, unii din curiozitate, unii pentru că ne cunosc tradiţia iar alţii pentru că le plac pur şi simplu. În India, am stat o lună de zile. Mă bucur că mergem la târguri anual, la Muzeul Satului în Bucureşti, unde stăm câte o săptămână şi îi învăţăm pe copii să lucreze. Aşa ducem tradiţia mai departe", mai afirmă Tudoriţa.

Întrebări și răspunsuri:

Ai fost atrasă și de alte domenii?

Da. De arta culinară. Îmi place să gătesc și aș vrea săștiu să pregătesc toate felurile de mâncare sofisticate. Dacă aș avea timp, aș face o școală de bucătar. Acum îmbin sculptura cu dogăria și este într-adevăr foarte frumos dar consider că este minunt să știi să pregătește cele mai speciale delicatese în bucătărie.

Alte planuri pe viitor?

Să duc tradiția mai departe. Sunt foarte mândră când motivele noastre tradiționale sunt admirate de străini. Mă bucur că și fetița mea lucrează în domeniu și sper să ducă şi ea mai departe tradiția.

Ce-i place:

Iubesc liniștea motiv pentru care nu m-aș muta de aici din Nereju niciodată. Îmi place să citesc deși nu am foarte mult timp. Îmi place și să fac cumpărături deși uneori renunț să merg în mall-urile din oraşele cu târguri pentru că se pierde mult timp în magazinele acelea mari.

Ce nu-i place:

Nu îmi place deloc aglomerația, de aceea nu îmi place să merg la oraș. Urăsc zgomotul. Când lucrez nu îmi place deloc să fiu deranjată. Nu îmi plac telefoanele. Dacă am putea sta fără ele aș fi cea mai fericită.

Profil:
NĂSCUTĂ. 26 octombrie 1975, Nereju
STUDII. medii
OCUPAȚIE. Meșter popular
FAMILIE. Căsătorită, un copil.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite