Portret / Romeo Postelnicu, de două ori “Cavaler” în Administraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele său este atât de legat domeniul în care a lucrat mai bine de 28 de ani încât nimeni nu s-a gândit vreodată să-i conteste meritele. Este omul pe care toată lumea îl respectă ba, mai mult decât atât, îl consultă pentru diverse probleme legate de administraţie.

De altfel, îndelungata sa carieră este singurul lucru cu care se laudă şi asta doar între cunoscuţi. Spiritul său de echilibru este moştenit din copilărie, de când tatăl său, care a fost dascăl, i-a fost diriginte.

Tatăl, diriginte

„Nu era confortabilă această trecere zilnică de la statutul de copil-părinte la cea de elev-profesor. Apreciez că nu am fost privilegiat de faptul că eram fiu de profesor, am primit un tratament egal de la toţi ceilalţi dascăli", spune Romeo Postelnicu.

Matematica s-a numărat printre materiile preferate. A urmat apoi istoria. „Matematica te ajută să ai o anumită matrice în care te formezi şi care te ajută să gândeşti. Apoi mi-a plăcut istoria, în special cea a Evului Mediu, perioada marilor domnitori români", spune profesorul despre materiile sale preferate.

A urmat apoi profilul real la „Unirea". A dat examen la Sibiu, la Facultatea de Drept din Sibiu, unde a absolvit în 1979. A urmat apoi studiile post universitare şi cele de doctorat în acelaşi domeniu, respectiv în administraţie publică.

„Am apreciat la Sibiu modul în care am fost ajutaţi ca studenţi să facem diverse studii. Atât de profesori, cât şi de comunitate", spune Romeo Postelnicu, cu o oarecare nostalgie.

La Sibiu şi-a cunoscut, de altfel, şi soţia. Cariera în administraţie a început-o în judeţul Hunedoara, comuna Gioagiu, acum, oraş. A revenit acasă ca secretar al judeţului Vrancea, în 1992, ca mai apoi, timp de doi ani să fie prefect.

Din 1995, timp de cinci ani a ocupat funcţia de secretar al judeţului iar alţi cinci ani şi i-a petrecut în cadrul Ministerului Administraţiei Publice. A fost perioada când a contribuit de altfel la finalizarea cu succes a dosarului privind funcţia publică în România.

„Atunci am fost menţionat în raportul de ţară al Uniunii Europene şi am primit cele două distincţii, Serviciul Credincios în grad de Cavaler şi pentru Merit în grad de Cavaler", a povestit Romeo Postelnicu.

A plecat din administraţie în momentul în care statutul secretarului a fost modificat prin lege, în 2006, şi de atunci s-a angajat doar în activităţi didactice. A fost numit, ca urmare a meritelor sale, cetăţean de onoare al oraşului hunedorean Gioagiu şi al comunei Cârligele.


Ce-i place

Îmi place foarte mult lectura, iar ca un hobby am viticultura. Pot spune că îmi place să ajut oamenii şi, ca o particularitate a acestui fapt, să îi ajut, ca dascăl, să se formeze atât ca oameni, cât şi ca practicanţi în drept sau administraţie.

Ce nu-i place

Nu îmi plac minciuna, făţărnicia şi ipocrizia unor semeni ai noştri. Nu îmi plac compromisurile şi nu am acceptat niciodată să bat palma pentru a face ceva împotriva principiilor mele, chiar dacă, de-a lungul vieţii, asta mi-a adus critici sau chiar duşmani.

Întrebări şi răspunsuri

Cum v-aţi început drumul către administraţie?

Din liceu m-am gândit să intru în administraţie. Mi-au plăcut economia şi filosofia, iar apoi am ales să merg la singura facultate din ţară care avea profil de drept economic administrativ. Profesional, lucrurile au mers apoi într-o ordine firească.

Aţi plecat din administraţie. De ce?

Schimbarea statutului secretarului în 2006 este una dintre cele mai mari greşeli care s-a făcut. Este un statut reglementat de pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza şi care nu a fost modificat nici măcar de comunişti. A fost schimbat însă în 2006.


Profil

NĂSCUT: 15 septembrie 1955 - Bacău
STUDII: Facultatea de Drept Sibiu, promoţia 1979
OCUPAŢIA: Profesor doctor universitar Universitatea Petre Andrei Iaşi, profesor Universitatea George Bariţiu Focşani
FAMILIE: căsătorit, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite