Portret / Mihai Despotovici este olimpic la fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atras de universul formulelor, a dezvoltat o adevărată pasiune pentru fizică, o disciplină deloc uşoară care i-a adus multe satisfacţii.

Mihai Despotovici a reuşit să câştige admiraţia profesorilor, dar şi a colegilor datorită performanţelor sale. Diplomele, obţinute cu multă muncă la olimpiadele naţionale de fizică, ocupă un loc de cinste în holul şcolii. Dragostea sa pentru fizică se datorează profesoarei Maria Borş, cea care a reuşit, cu răbdare şi profesionalism, să-l iniţieze în universul acestei discipline.

„În clasa a VI-a când am început să fac fizica, doamna profesoară m-a scos la tablă, iar eu nu am ştiut să rezolv un exerciţiu. Deşi ar fi trebuit să iau o notă mică, am primit o a doua şansă, moment în care m-am ambiţionat şi am început să studiez atent noţiunile predate. La următorul test am luat zece, rezultat care m-a ajutat să-mi dau seama că sunt atras de această materie, hotărându-mă să merg şi la olimpiadă", povesteşte Mihai.

Prima participare la olimpiadă judeţeană de fizică i-a adus un premiu trei, iar în clasele a VII-a şi a VIII-a s-a calificat la faza naţională, reuşind să se impună în faţa sutelor de elevi extrem de bine pregătiţi şi să obţină două menţiuni.

Aceste rezultate sunt rodul a luni de zile lucrate alături de profesoara Borş, timpul liber fiind de asemenea dedicat rezolvării de exerciţii şi probleme.

„Erau zile când începeam pregătirea la ora 8.00 şi mai terminam la ora 20.00. Dar acest efort este absolut necesar pentru a putea rezolva subiectele de la olimpiadele naţionale care au un grad de dificultate extrem de ridicat", mai spune elevul.

Mihai şi-a testat cunoştinţele de fizică şi la alte competiţii şcolare, unde de asemenea a fost premiat. La concursul naţional „Evrika", desfăşurat la Brăila anul trecut, tânărul a reuşit să se claseze pe podium, luând premiul trei, iar participarea din acest an i-a adus o menţiune specială.

De asemenea, în urmă cu aproximativ o lună, a obţinut premiul trei la faza judeţeană a Olimpiadei de Ştiinţe pentru Juniori, calificându-se astfel şi la etapa naţională a competiţiei.


Este un elev deosebit

Profesoara Maria Borş este foarte mândră de rezultatele elevului său. „O maximă spune că „pentru a reuşi în viaţă e foarte simplu: lucrat tot timpul şi nu dat niciodată importanţă ceasului. Să nu aveţi pendula în birou". Astfel, a reuşit Mihai să obţină aceste rezultate, dar şi datorită faptului că este înzestrat cu o capacitate deosebită de a sintetiza aspectele esenţiale, de a analiza, compara şi integra conceptele studiate, fiind de asemenea deschis către nou", spune cadrul didactic.

Întrebări şi răspunsuri

1. Ce proiecte de viitor ai?

Intenţionez să intru la Colegiul Naţional „Unirea". Deja am ochit o clasă de matematică - informatică al cărei diriginte va fi profesorul de fizică Bodaş. Îmi doresc să mă axez pe partea de automatizări, unde o să am nevoie şi de programare, de aceea studierea informaticii, materie care de altfel îmi place foarte mult, este necesară.

2. Eşti atras şi de latura umanistă?

Trebuie să recunosc că niciodată nu am avut o deschidere deosebită către disciplinele umaniste. Nu sunt un as al cuvintelor, ci mai degrabă al formulelor. Cred că daca faci bine ceea ce îţi place, reuşeşti să te faci înţeles de ceilalţi.

Ce-i place

Îmi plac sporturile: fotbal, ping - pong şi atletismul pe care l-am şi practicat timp de doi ani. De asemenea, îmi plac foarte mult ieşirile în aer liber, de aceea aproape în fiecare weekend merg cu părinţii la iarbă verde. Acolo îmi incarc bateriile. Iubesc marea, unde de-abia aştept să mă duc în această vară.

Ce nu-i place

Nu-mi plac mitocănia, laşitatea şi oamenii invidioşi care nu vor decât să-ţi pună beţe în roate. De asemenea, nu-mi place ideea de a fi reduse bursele elevilor şi premiile obţinute la olimpiade.

Profil
Născut. 20 aprilie 1995, Focşani
Ocupaţie. Elev, clasa a VIII-a
Studii: Şcoala „Ştefan cel Mare"
Familie. Singur la părinţi

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite