Portret / Maria Cărbunaru este expertă în dezbateri şi discursuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întotdeauna găseşte cele mai alese cuvinte pentru a-şi exprima ideile, reuşind să îi impresioneze pe cei din jur cu originalitatea şi spontaneitatea sa.

Maria Cărbunaru este una dintre elevele de elită ale Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza" din municipiu. Născută „într-un colţ de rai", aşa cum îi place să-şi descrie localitate de baştină, Nereju, tânăra a fost dintotdeauna o fire ambiţioasă şi dornică să se autodepăşescă. Încă din clasa a IX-a a început să participe la olimpiadele de istorie şi limba română, în fiecare an calificându-se la etapa naţională.

„La istorie am luat menţiune în primii doi ani de liceu, iar participarea din acest an la olimpiada de limba română mi-a adus tot o menţiune, dar şi un premiu special pentru promovarea tradiţiilor româneşti. Aceste experienţe mi-au oferit şansa de a întâlni tineri cu potenţial intelectual şi spiritual, cu care de altfel am şi legat prietenii frumoase", mărturiseşte eleva.

Pe lângă rezultatele excepţionale de la şcoală, Maria se implică şi în numeroase proiecte extracurriculare. Dezvoltatul spirit oratoric, originalitatea şi creativitatea i-au fost de mare folos în momentul în care s-a alăturat „Clubului 24" din cadrul Colegiului Naţional „Al. i. Cuza", acolo unde a fost sufletul dezbaterilor vreme de patru ani.

De asemenea, a participat la numeroase competiţii naţionale organizate de ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică - n.r.), la un concurs de „Public Speaking" pe tema discriminării, organizat la Timişoara, iar discursul susţinut în cadrul proiectului „Best Young Speakers" desfăşurat în urmă cu două luni la Teatrul Nottara i-a adus o excursie la Parlamentul European.

„În faţa unui juriu alcătuit din Cristian Pârvulescu, preşedintele ProDemocraţia, actorul Mircea Diaconu, Constantin Trandafir , membru CNA şi profesori din cadrul universităţii SNSPA am ţinut un discurs de şapte minute pe tema cenzurii în audiovizual", povesteşte Maria.

Proiecte de voluntariat

Maria Cărbunaru nu este doar o elevă ambiţioasă şi perseverentă, ci şi o tânără cu suflet mare care îşi dedică o parte din timpul său şi proiectelor de voluntariat. În cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă „Focul Viu" activează ca trainer pe educaţie nonformală, activitate care a ajutat-o să descopere importanţa lucrului în echipă.

„Lucrăm alături de elevi de clasa IX-a din Focşani, Adjud şi Panciu, pe care îi implicăm în diverse acţiuni de echipă pentru a elimina individualismul", spune tânăra. De asemenea, este voluntară la Fundaţia „Cartea Călătoare", acolo unde înregistrează cărţi în format electronic pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

Întrebări şi răspunsuri

1. Ce proiecte de viitor ai?

Vreau să urmez cursurile Facultăţii de Sociologie din Cluj, secţia Antropologie. Astfel, voi avea şansa de a studia în continuare ceea ce-mi place cu adevărat: istoria şi sociologia. De asemenea, intenţionez să activez în organizaţii studenţeşti pentru a cunoaşte cât mai mulţi oameni noi şi să obţin o bursă de studii în străinătate. Mi-ar plăcea foarte mult să studiez în Anglia, deoarece mereu am fost atrasă de acestă cultură.

2. Cum reuşeşti să-ţi împarţi timpul între atâtea activităţi?

Când îmi calculez timpul încerc să nu mai fiu român, ci neamţ. În plus, nu uit niciodată să-mi stabilesc priorităţile.

Ce-i place

Îmi plac fotografia, folclorul, drumeţiile pe munte, mersul pe bicicletă, dar cel mai mult mă binedispune reîntoarcerea pe meleagurile natale din Nereju. Peisajul de acolo este unul de basm, cu totul special, care mă ajută să îmi încarc de fiecare dată bateriile.

Ce nu-i place

Nu-mi place lipsa de omenie şi detest ideea potrivit căreia banul e tot ceea ce contează în viaţă. Nu-mi place că suntem supuşi prejudecăţilor în fiecare zi, iar etichetarea tinerilor drept „generaţia gata obosită" mă nemulţumeşte. E nedrept.

Profil
Născută. 24 iulie 1991, Nereju, jud, Vrancea
Ocupaţie. Elevă
Studii. Colegiul Naţional „Al. I. Cuza"
Familie. Doi fraţi

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite