Portret / Lidia Angheluţă, prima femeie de la Rutieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu s-a temut nici o clipă de riscurile pe care le presupune activitatea la Circulaţie şi şi-a dobândit rapid atât respectul colegilor bărbaţi, cât şi a şoferilor din trafic.

Lidia Gabriela Angheluţă este, înainte de toate, o femeie activă. Nu şi-a imaginat niciodată cum ar fi să facă muncă de birou, deşi are tot respectul pentru cei care lucrează în acest regim.

Legat de profesia pe care şi-a ales-o, Lidia are o explicaţie simplă. „Cariera de poliţist a fost o pasiune, chiar dacă, din cei apropiaţi din familie nu am pe nimeni care să fi îmbrăţişat această meserie. Cred că prin clasa a VIII-a am decis pe ce drum voi merge", a mărturisit poliţista.

Conştientă de riscurile pe care le presupune meseria de om al legii, Lidia a reuşit să-şi convingă şi părinţii care i-au acordat tot sprijinul.

„Părinţii m-au sprijinit pentru că au mers pe principiul de a face în viaţă meseria care îţi place", a declarat Lidia.

După liceu, Lidia a susţinut examenul de intrare la Şcoala de Poliţie de la Câmpina. Nu au speriat-o probele sportive. „Am practicat mai multe sporturi, inclusiv atletism, dar niciunul de performanţă. Am avut emoţii la proba de viteză", a povestit poliţista.

Îndrăgostită de Circulaţie

Şcoala de Poliţie a fost, după cum recunoaşte Lidia, destul de dură pentru o femeie.

„La început a fost mai greu, până m-am obişnuit. Am un respect deosebit pentru cel care mi-a fost comandant, comisarul Costel Enache, şi care m-a învăţat foarte multe lucruri utile", a declarat poliţista.

A avut de ales două variante: Ordine Publică şi Poliţia Rutieră. S-a îndrăgostit de cea de-a doua. În decembrie 2005 a venit efectiv în rândurile poliţiştilor rutieri şi se vede făcând munca de teren cel puţin până când îşi va întemeia o familie şi va avea un copil.

„Rămâne să văd atunci. Având un copil şi familie e mai greu să fii mereu pe teren şi ziua şi noaptea", mai spune Lidia. Când a ieşit prima dată în stradă, şoferii au fost mai curioşi însă au tratat-o cu respect.

„Nimeni nu este încântat când îi dai o sancţiune şi îi iei banii din buzunar însă cred că, cel puţin în ultima vreme, şoferii au înţeles că asta e meseria noastră şi că noi aplicăm legea", a declarat poliţista.

Legat de legi, agentul Lidia Anghelache consideră că acestea nu îi apără prea mult pe poliţişti, cel puţin pe cei din stradă. Nu s-a pierdut cu firea nici când a întâlnit şoferi pe care a trebuit să îi urmărească pentru a-i opri şi nici în alte situaţii mai delicate.

„Mie îmi place ceea ce fac, chiar dacă unii o consideră o meserie riscantă. Mi-am câştigat, cred, respectul şi aprecierea colegilor şi le sunt egală", a declarat la final agentul Lidia Angheluţă.


Ce îi place

Îmi place corectitudinea şi dreptatea, apreciez oamenii justiţiari în general. Probabil că cele două trăsături de caracter mă definesc. Îmi place să citesc, să învăţ şi să dobândesc noi cunoştinţe. Acesta este motivul pentru care am continuat studiile cu Facultatea de Drept.

Ce nu îi place

Nu îmi plac oamenii falşi. Lipsa de civilizaţie şi oamenii care dau dovadă de aşa ceva. Nu îmi plac, deşi întâlnesc des astfel de situaţii, oameni cu bani care cred că pot rezolva totul plătind. Nu îmi plac nici oamenii care nu ştiu să îşi asume responsabilitatea.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a fost să fii prima femeie- poliţist într-un colectiv de bărbaţi?

Nu am simţit nici o clipă că sunt discriminată, atât de colegii mei cât şi de superiori. Pot spune mai degrabă că am primit sprijinul lor şi mi-au împărtăşit din experienţa lor. Contează foarte mult faptul că ne-am tratat reciproc cu respect iar acest lucru m-a ajutat să mă integrez rapid.

Ca poliţist, ai fost pusă vreodată într-o situaţie extrem de dificilă?

Nu, nu am avut parte de aşa ceva. Eram însă odată la o acţiune pe linie de alcool desfăşurată noaptea şi am oprit, împreună cu celălalt coleg, un şofer. A dat date false, a devenit recalcitrant şi a trebuit să-i pun câtuşele.

Profil:
Născută: 13.03.1984, Focşani
Studii: Facultatea de Drept
Ocupaţie: agent de poliţie Biroul Rutier Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite