Portret / Florin Dobriţoiu este expert în chimie şi viitor medicinist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost acceptat la două facultăţi de prestigiu din străinătate, însă poate studia şi la orice facultate de medicină din ţară, deoarece este olimpic la chimie.

Absolvent al Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza", Florin Dobriţoiu a reuşit ca pe parcursul liceului să câştige admiraţia profesorilor, dar şi a colegilor săi. Pasionat de fizică şi chimie, tânărul a început să participe la olimpiade şi concursuri şcolare, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

„Cu ajutorul doamnelor profesoare Maria Pleş, de chimie, şi Emilia Poll, de fizică, am reuşit să mă calific în fiecare an la olimpiadele naţionale. Deşi au fost sute de candidaţi din întrega ţară, m-am clasat mereu printre primii zece, iar în clasa a XI-a am luat premiul doi la chimie. Însă, pentru a obţine rezultate foarte bune trebuie să munceşti mult, mai ales că obţinerea unuia dintre primele trei locuri îţi asigură admiterea la facultate fără examen", mărturiseşte Florin.

De asemenea, şi-a testat abilităţile în materie de chimie la multe alte concursuri şcolare, printre care se numără competiţia interjudeţeană „Petru Poni" unde s-a clasat de două ori pe podium, la „ChimExpert" unde a luat un premiu întâi şi un premiu trei de excelenţă, calificându-se şi la faza naţională a concursului interdisciplinar „Ştiinţele Pământului" care va avea loc în perioada 12 - 18 iulie a acestui an, la Bârlad.

„Am fost implicat şi în proiectul Euro Scholar, demarat de Uniunea Europeană şi care a constat în verificarea cunoştinţelor elevilor cu privire la Parlamentul European şi structurile U.E. Am avut de rezolvat o sută de întrebări grilă, formulate în limba engleză şi de realizat un eseu tot în engleză. Pot spune că a fost o experienţă plăcută, care mi-a adus, atât mie, cât şi colegilor mei, un bagaj solid de informaţii", mai spune Florin.

Vrea să studieze în străinătate

După ce şi-a depus dosarele la două universităţi din Anglia, „Imperial College London" şi Scoţia, „The University of Edinburgh", Florin Dobriţoiu a primit acceptul de a se alătura elevilor din întrega lume.

„Mi-ar plăcea să studiez chimia în afară, deoarece în România nu există aparatură corespunzătoare, mai ales că vreau să merg pe partea de cercetare", adaugă Florin.

Însă, plecarea sa depinde de obţinerea unei burse private. „Pentru taxele de şcolarizare am obţinut deja un împrumut de la Guvernul Britaniei, respectiv de la cel al Scoţiei, bani pe care îi pot returna în 20 de ani. Însă pentru cheltuielile de întreţinere trebuie să obţin această bursă privată, altfel voi fi nevoit să urmez una din facultăţile de medicină din ţară, unde de altfel am fost admis", conchide tânărul.

Întrebări şi răspunsuri

1. Eşti pregătit pentru examenul de bacalaureat?

De probele orale am trecut cu brio, iar la scris am emoţii la proba de matematică, deoarece materia este complexă. Dar sper ca pregătirea din ultimul timp să dea rezultate şi să obţin o notă mare. Îmi doresc ca acest examen să fie unul corect, fără tentative de fraudă sau alte situaţii neplăcute.

2. Ce părere ai despre sistemul de sănătate din România?

Cred că în momentul actual este subfinanţat şi nu dispune de aparatura necesară pentru realizarea tuturor investigaţiilor medicale. Sper ca alta să fie situaţia peste câţiva ani, când eu voi termina facultatea.

Ce-i place

Îmi place să călătoresc. Ador să mă plimb în special în zona Sibiului, în Sighişoara şi în Maramureş, deoarece sunt locuri cu un specific aparte. De asemenea, îmi place sportul, mai ales tenisul de câmp şi, în limita timpului disponibil, îmi place să ies cu prietenii.

Ce nu-i place

Nu-mi place că o parte din tinerii de azi sunt delăsători. Nu-mi place situaţia României, aceste tensiuni din toate planurile, politic, social, economic şi nici atitudinea politicienilor faţă de educaţie şi sistemul sanitar.

Profil
Născut. 24 octombrie 1991, Focşani
Studii. Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza"
Familie. Două surori

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite