Portret/ Vlad Cristache este cel mai tânăr regizor de la UNITER

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A regizat piesa „Peer Gynt" care a deschis stagiunea 2010 - 2011 la Teatrul „Maria Filotti" Brăila. Este piesa cu care debutează oficial şi care i-a adus totodată o nominalizare la Gala Premiilor UNITER.

Vlad Cristache a terminat în anul 2009 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică specializarea Regie Teatru la clasa prof. univ. Liudmila Szekelly şi prof. asociat Radu Apostol.


În prezent este masterand în anul II tot în cadrul UNATC la Regia Spectacolului Contemporan la clasa prof. Victor Ioan Frunză. Primul premiu din carieră l-a obţinut în anul 2009 cu spectacolul de licenţă din facultate intitulat „Douăzeci de minute cu îngerul" de Alexandre Vampilov.
A câştigat atunci premiul pentru cel mai bun spectacol şi cea mai bună regie la Festivalul de la Piatra Neamţ. La vârsta sa de doar 24 de ani are deja un CV impresionant plin cu premii, participări în diverse jurii şi la seminarii de profil.


Cel mai bun debut


Debutul pe scena profesionistă a avut loc cu spectacolul „Peer Gynt" şi a fost unul de foarte mare succes. Piesa „Peer Gynt" scrisă de dramaturgul norvegian Henrik Ibsen şi pusă în scenă de tânărul regizor i-a obţinut o nominalizare la Gala Premiilor UNITER pentru cel mai bun debut. „Invit toţi brăilenii care nu şi-au pierdut total dorinţa de evadare din cotidianul banal să vadă spectacolul, să se bucure trei ore alături de unul din marile personaje ale dramaturgiei universale şi să nu rateze şansa pe care, probabil nu ştiu că o au, de a vedea un mare actor care este Marius Stănescu, într-un rol de referinţă", ne-a spus regizorul Vlad Cristache.


„Peer Gynt"


Ceea ce l-a determinat să aleagă această piesă pentru debutul regizoral oficial a fost tocmai blazarea oamenilor care nu mai vor să viseze. „Textul este un elogiu adus libertăţii individuale şi reprezintă povestea unui personaj căruia îi vedem întreaga viaţă. Îşi începe viaţa ca un tânăr visător cu care empatizăm şi care pare că poate schimba lumea, dar ca majoritatea oamenilor îşi risipeşte viaţa încercând să caute un sens pe care nu-l găseşte şi ajunge un bătrân mediocru pe care nu îl mai poate salva decât dragostea femeii pe care a părăsit-o cu 60 de ani în urmă", ne-a spus regizorul despre spectacolul său.


Iubeşte teatrul însă este atras în primul rând de regie şi nu prea mult de actorie.
„Construcţia de situaţii contrastante mă stimulează mai mult. Planul mai mare al construcţiei mă fascinează mai mult decât planul de lucru în mic, la nivel individual", ne-a mărturisit Vlad Cristache.


Întrebări şi răspunsuri
Cum este să regizezi şi să le dai indicaţii unor oameni, de multe ori, mai în vârstă ca tine?
Trebuie să îi seduci prin propunere şi convingându-i că ştii ce faci şi ce spui, că nu au decât de câştigat dacă lucrează cu tine. Şi microfonul ajută în unele situaţii foarte mult.


Te-ai gândit să faci şi regie de film?
M-am gândit şi la asta. Este un vis de viitor aşa cum este şi regia pentru spectacolul de operă şi scrierea dramatică. Mă consider un regizor european, român şi sunt convins că voi avea ocazia să fac spectacole şi în străinătate şi să las o părticică din mine în fiecare ţară prin care trec.

Ce-i place
Teatrul, care este pasiunea mea în calitate de spectator dar şi în calitate de practician. Îmi place şi filmul, pot să spun că sunt un cinefil şi arta de sprijin pentru crearea unui spectacol de teatru este arta cinematografică. Sunt foarte pasionat şi de spectacolul de operă şi mi-ar face mare plăcere să fac astfel de spectacole în cariera mea.

Ce nu-i place
Nu îmi place lumea în care trăiesc care este o societate sufocantă prin imbecilitate şi servilism. Valorile sunt răsturnate şi sunt încurajate lipsa de fond şi de caracter uman. Nu-mi place că lumea nu-şi mai lasă timp să viseze la ceva, la orice şi nu îmi place să fiu singur.

Născut: 26 aprilie 1987, Bucureşti
Studii: Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti
Ocupaţie: Regizor
Familie: Necăsătorit

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite