Portret/ Teodoru Iliescu este cercetătorul care a primit ca moştenire pictura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodoru Iliescu
Teodoru Iliescu

Are zeci de expoziţii în Focşani şi în ţară, în special în oraşele din Moldova. L-a avut ca profesor pe cunoscutul pictor Liviu Nedelcu.

Teodoru Iliescu vorbeşte destul de puţin despre cercetările sale în domeniul ingineriei. Despre pictură însă, focşăneanul este deschis să discute despre orice subiect. I-a plăcut să picteze de mic. Mama sa, Garofiţa Iliescu, şi bunicul său, Gheorghe Iliescu, au fost cei care i-au insuflat dragostea pentru pictură.

„Mama mea şi bunicul au fost pictori profesionişti şi au şi acum lucrări în mai toate muzeele importante din România. Pot spune cu mâna pe inimă că sunt îndrăgostit de pictură şi artă, în general. Am peste 2.000 de lucrări. Unele dintre ele au ajuns în Italia, Canada sau Spania şi asta m-a motivat să lucrez în continuare. Multă lume apreciază tablourile mele şi mă simt util şi din acest punct de vedere", recunoaşte cercetătorul.

Talentul şi dăruirea sa au fost răsplătite de-a lungul timpului, multe dintre lucrările lui Teodoru Iliescu fiind expuse în centre culturale din zona Moldovei.

„Am avut expoziţii personale la Focşani, dar şi în alte localităţi din zonă. Când am sufletul în pace lucrez cel mai bine. Într-una dintre camerele din apartament mi-am făcut un adevărat atelier de pictură. Acolo stau pentru a-mi duce la bun sfârşit planurile mele", mărturiseşte cercetătorul.

Dintre pictorii români, Iliescu are numai cuvinte de laudă pentru Liviu Nedelcu, artistul vrâncean cu cele mai importante expoziţii expuse în ultimele decenii.

"Vrancea îl are pe profesorul Liviu Nedelcu, un pictor foarte cunoscut în ţară, dar şi în străinătate. Mai am un model: Nicolae Grigorescu, pe care îl consider un adevărat geniu. Van Gogh este şi el unul dintre preferaţii mei", mai spune inginerul.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt tematicile preferate?

Tematicile sunt diverse, de la portret, compoziţie, sacralitate şi abstract până la natură statică sau flori. În lucrările mele, floarea soarelui se regăseşte mai tot timpul. Tot ceea ce fac este pentru oameni şi sufletul meu.

Ce alte pasiuni mai aveţi?

Deseori cânt la chitară şi la muzicuţă. Teologia este o altă mare pasiune a mea. Am scris şi articole despre religie care mi-au fost publicate în revistele de specialitate. Rebusul este un alt hobby al meu. Am publicat ani de-a rândul careuri în broşurile care apar pe piaţă. Iubesc sportul. De mai bine de zeci ani merg la sala de fitnes pentru sănătate.

NĂSCUT: 14 noiembrie, 1954, Câmpulung Moldovenesc
STUDII: Facultatea de Zootehnie - Universitatea „Al. I. Cuza" Iaşi
OCUPAŢIE: Administrator
FAMILIE Căsătorit, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite