Portret/ Andreea Cătălina Dima şi Răzvan Alin Ciobanu vrăjesc pianul la patru mâini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Cătălina Dima şi Răzvan Alin Ciobanu
Andreea Cătălina Dima şi Răzvan Alin Ciobanu

Cei doi cântă la pian de zece ani, iar în prezent se pregătesc de Olimpiada Naţională de Muzică, de la care au multe aşteptări.

Atât Andreea cât şi Răzvan studiază pianul încă din copilărie şi mărturisesc că totul părea o joacă la început.
„Am început să cânt dintr-o întâmplare. Când eram mică părinţii mi-au cumpărat o orgă. Mi-a plăcut atât de tare cum sună încât mama m-a dus la muzică şi nu m-am mai dezlipit de pian", povesteşte Andrea.

Este pregătită de profesoara Anica Ghinea şi spune că atunci când se află în faţa pianului de acasă sau de la şcoală, adică cel puţin trei ore pe zi, se eliberează de orice probleme cotidiene.

La rândul său, Răzvan îşi aduce aminte că pianul nu l-a încântat din primul moment, dar pe parcurs ce a înaintat în studiu, sub îndrumarea profesoarei Carmen Herghelegiu, a realizat că va avea mari şanse de afirmare.

„Toţi fraţii mei au încercat să facă un instrument, însă au abandonat din diferite motive. Poate am avut eu mai multă ambiţie decât ei, cert este că mă simt fantastic în faţa pianului, mai ales când cânt cu Andreea la patru mâini. Cântatul de unul singur mi se pare monoton", se destăinuie Răzvan.

Fire rebelă, băiatul s-a gândit ca după zece ani de pian să renunţe la Liceul de Muzică pentru Colegiul Naţional „Unirea". Nu a rezistat decât trei săptămâni şi a revenit la vechea dragoste.

În momentul de faţă, cei doi adolescenţi se pregătesc intens pentru Olimpiada Naţională de Muzică, concurs de la care au mari aşteptări, dorind să impresioneze juriul cu uverturile la patru mâini pe care le vor prezenta în program. Ambii sunt colegi de clasă şi deşi îşi dedică foarte mult timp studiului la pian nu neglijează deloc şcoala. „Cântăm împreună la pian şi temele ni le facem de multe ori tot împreună", povestesc cei doi pianişti în devenire.

Întrebări şi răspunsuri

Andreea, te rog să ne spui ce îţi doreşti să faci mai departe?

În mod clar voi merge să urmez Conservatorul. Vreau să fac muzicologie. Această secţie are o paletă foarte largă de opţiuni. Pot să aleg să devin critic muzical, pot deveni profesor de instrument. Am plecat pe drumul acesta şi nu mai dau înapoi.

Dar tu, Răzvan?

Eu nu sunt atât de hotărât cu privire la cariera mea. Mi se spune că sunt talentat, că o să am perspective frumoase, dar am o pasiune mai puţin obişnuită, şi anume meteorologia. Am şi fost la un concurs de meteorologie şi am ieşit la nivel naţional pe locul 11 din o sută de paticipanţi. Mai am timp să mă hotărăsc.

Profil:
Andreea Cătălina Dima
Născută. 7 mai 1994, Focşani
Ocupaţia. Elevă în clasa a X-a la Liceul de Muzică şi Arte „Gh Tattarescu"
Familia. Singură la părinţi

Răzvan Alin Ciobanu
Născut. 20 noiembrie 1993, Focşani
Ocupaţia. Elev, clasa a X-a la Liceul de Muzică şi Arte „Gh. Tattarescu"
Familia. Şapte fraţi

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite