Portret: Rodica Soreanu este un artist desăvârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poeta şi pictoriţa are un palmares bogat de distincţii
Poeta şi pictoriţa are un palmares bogat de distincţii

Este unul dintre artiştii consacraţi ai Vrancei, cu zeci de expoziţii de pictură în ţară şi străinătate. Deasemenea, este şi autoarea mai multor volume de poezie şi proză scurtă

Latura artistică a personalităţii sale a început să se contureze încă din copilărie, când a fost dusă de mama ei să studieze pianul. Instrument căruia îi pare rău că nu i s-a dedicat total, deşi i s-a spus că avea talent cu carul.

Citiţi şi: Dorina Ştefania Cristea este medicul cu vocaţie de poet

„Am studiat pianul până în clasa a şasea. La liceu am făcut parte din formaţia de estradă a Colegiului Naţional Unirea ca chitaristă şi solistă. Am făcut parte şi din colectivul de redacţie al publicaţiei elevilor Liceului Unirea, Revista Noastră, publicaţie coordonată de profesorul Petrache Dima, la care am desenat prima copertă, lucram grafică, scriam poezii şi proză", spune Rodica Şoricău, cunoscută în lumea artistică cu pseudonimul Rodica Soreanu.

Pe lângă muzică, marile sale pasiuni s-au numit pictatul şi scrisul. Şi-a dorit din toată inima să urmeze Facultatea de Arte, unde crede că ar fi avut multe de demonstrat, dar a fost urmărită de ghinion, lipsindu-mi două sutimi. 

„Am trecut cu brio examenul la Şcoala Postliceală de Geologie, secţia Cartografie. În timpul liber învăţam prelucrarea ceramicii. În perioada cât am stat în Bucureşti, am fost membru al Ansamblului CC al UTC, secţia cor, avându-l dirijor pe celebrul Voicu Enăchescu. Frecventam şi cenaclul literar al lui Eugen Barbu şi Studioul de poezie Mihai Eminescu. Făceam desene tematice ale revistei Rebus", povesteşte Rodica Şoricău.

Zeci de expoziţii personale

Revenită la Focşani, artista şi-a luat rolul în serios, prin foarte multă muncă şi migală reuşind să se afirme ca unul dintre artiştii de referinţă ai acestui ţinut.
A organizat nu mai puţin de 17 expoziţii personale de pictură, concretizate în câteva sute de lucrări, expoziţii care au fost prezentate şi în marile oraşe din România, dar şi în ţări precum Japonia, Belgia, Italia sau Bulgaria.A  desenat şi coperţi pentru scriitori ca Pavel Coruţ, dr. Ovidiu Dragoş Argeşanu şi alţii.

A publicat patru volume, două de poezii şi două de proză scurtă, bine primite de critica de specialitate. De altfel, pentru scrierile sale a fost distinsă cu titlul de cetăţean de onoare al oraşului Panciu, oraş în care s-a născut.

„Pictez aproximativ în toate tehnicile cunoscute. În general practic pictura suprarealistă, cu diferite tematici", spune Rodica Şoricău. Artista lucrează ca referent în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vrancea.

Întrebări şi răspunsuri

Mai există domenii neexploatate în patrimoniul cultural local?

Fără îndoială. Numai eu am cules trei legende din zona aceasta plină de tradiţii a Vrancei. În zona de munte s-au păstrat tradiţiile arhaice, pentru că aici oamenii au fost mai izolaţi. Faptul că mai există un dans ca Chipăruşul, că mai găseşti o legendă, spune mult despre potenţialul acestei zone.

Se vând bine tablourile pe care le pictaţi?

Nu am luat niciodată arta ca pe o afacere. De altfel, eu nici nu-mi vând tablourile, ci mai degrabă le dăruiesc la anumite ocazii, considerând că sunt nişte cadouri mai bine primite decât orice altceva.


Ce-i place

Sunt un mare meloman şi ascult muzică clasică ori de câte ori am timp liber şi dispoziţia necesară. Mi-ar fi plăcut să ştiu să cânt la pian, dar din păcate am întrerupt mult prea repede studiul acestui instrument. Îmi place să pictez, să scriu poezii şi ador plimbările în aer liber, atunci când este frumos afară. De asemenea, îmi plac florile de primăvară, în special narcisele.

Ce nu-i place

Sunt un duşman declarat al kitsch-ului, dezavuez impostura, din toate domeniile şi sunt surdă la manele.


Profil

Născută. 16 februarie 1954, oraş Panciu, judeţul Vrancea
Studii. Facultatea de Drept - Univ. „Petre Andrei" din Iaşi
Ocupaţia. Referent Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale
Familia. Necăsătorită

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite