Portret: Simona Noapteş promovează tradiţiile şi obiceiurile vrâncene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Noapteş
Simona Noapteş

Este membră a ansamblului folcloric „Dorul Ciobănaşului", încondeiază ouă în stil tradiţional, ocupând şi funcţia de redactor-şef al unei publicaţii din cadrul Colegiului „Unirea"

Simona Noapteş este o tânără extrem de ambiţioasă, implicată în numeroase proiecte, muzica populară, jurnalismul şi nu în ultimul rând tradiţiile şi obiceiurile numărându-se printre pasiunile sale.

În urmă cu 12 ani, s-a alăturat ansamblului folcloric „Dorul Ciobănaşului" din Vintileasca, localitatea unde a copilărit.

„Alături de acest ansamblu am participat la mai multe festivaluri locale, naţionale şi internaţionale, precum „Olimpiada de Obiceiuri Tradiţionale" din Iaşi sau „Fântâna Dorului" de la Şimleul Silvaniei . Sunt pasionată de tot ceea ce înseamnă tradiţii şi obiceiuri, tocmai de aceea sunt extrem de ataşată de grupul Dorul Ciobănaşului", mărturiseşte tânăra.

Pe când era eleva Şcolii Generale din Vintileasca, Simona a învăţat să încondeieze ouă, iar de trei ani încoace participă la Olimpiada Naţională de Meşteşuguri Artistice Tradiţionale din Sibiu, de fiecare dată obţinând premiul întâi.

„Motivele populare sunt preluate de la femeile care încă mai practică acest meşteşug. Este o activitate foarte plăcută şi mă bucur că astfel pot duce mai departe o parte din tradiţiile poporului român", explică Simona.

Dansatoare şi jurnalistă

Odată cu admiterea la Colegiul Naţional „Unirea" din Focşani, Simona Noapteş a devenit membră a grupei de dans irlandez coordonată de profesoara Luminiţa Ciocâldău.
„De curând, am fost la Iaşi la o conferinţă a profesorilor de limba engleză unde am susţinut un scurt moment artistic, care se pare că a încântat publicul", spune Simona.

De asemenea, a început să publice poezii şi articole de proză scurtă în „Revista noastră", una din publicaţiile liceului, iar în urmă cu câteva luni a fost desemnată redactor-şef al ziarului „Nod în papură".

„Îmi place foarte mult limba şi literatura română, de aici şi pasiunea pentru scris poezie, beletristică, dar şi pentru jurnalism", mai spune Simona.

În fiecare an participă la un concurs de traducere poetică din limba franceză, clasându-se doar pe primul loc. Limba latină este o altă disciplină căreia i-a acordat o atenţie deosebită, orele de studiu intens ajutând-o să se califice la faza naţională a olimpiadei.


Alături de câţiva colegi de clasă, Simona Noapteş a pus bazele unui grup vocal, care se bucură de succes la toate evenimentele culturale din cadrul colegiului.

„Anul trecut, am participat la un concurs internaţional de cântece în limba franceză, unde am luat premiul întâi", conchide eleva.

Întrebări şi răspunsuri

Ce proiecte de viitor ai?

Principalul obiectiv îl reprezintă admiterea la Facultatea de Jurnalism sau de Litere, însă îmi propun ca pe viitor să mă înscriu şi la specializarea Etonografie şi Folclor. Cert e că nu-mi propun să plec din ţară pentru că sunt legată de România aşa cum o văd eu: o ţară foarte frumoasă, cu cel mai bogat folclor şi cu valori pe care ar trebui să ştim să le promovăm.

Cum reuşeşti să-ţi împarţi timpul între atât de multe activităţi?

Încerc să dedic fiecărei activităţi timpul necesar. Am momente când sunt şi obosită, însă îmi place tot ceea ce fac şi nu pot renunţa.

Ce-i place

Iubesc animalele şi îmi place viaţa liniştită. De asemenea, în timpul liber îmi place să pictez, să „inventez" lucruri, mai exact să fac diverse ornamente din obiecte pe care le găsesc prin casă. Îmi place să călătoresc, să cunosc locuri noi şi să socializez. Pot spune că mă simt extrem de bine atunci când sunt înconjurată de oameni.

Ce nu-i place

Nu-mi place minciuna, e lucrul pe care nu l-aş putea ierta niciodată. Nu-mi plac oamenii care nu acceptă adevărul, mai ales atunci când este unul dur.

Profil

Născută. 27 aprilie 1993, Focşani
Studii. Colegiul Naţional „Unirea"
Ocupaţie. Elevă, clasa a XI-a
Familie. Un frate

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite