Portret: Florin Drăgan este un magician al semicercului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Drăgan are performanţe deosebite ca antrenor
Florin Drăgan are performanţe deosebite ca antrenor

Are în palmares două medalii de argint la Campionatul Naţional cu echipele de juniori III ale LPS Focşani şi a mai cucerit şi o medalie de bronz cu formaţia de juniori II a Liceului Sportiv. Pe perioada studiilor universitare, Florin Drăgan a jucat handbal în liga I la Spartak Bucureşti.

A fost jucător de bază al acestei echipe, evoluând doi ani de zile la cel mai înalt nivel, alături de Steaua, Dinamo, Carpaţi Mârşa şi Ştiinţa Bacău.


„În perioada anilor 70 erau jucători de mare valoare. România era „sperietoarea" lumii în marile competiţii, Europene sau Mondiale. Cistan Gaţu, Cornel Oţelea, Ştefan Birtalan, Cornel Penu, şi mai apoi Maricel Voinea, Radu Voina sau Vasile Stângă au uimit lumea prin rezultatele lor", rememorează Drăgan acele vremuri, în care şi el a cunoscut primel succese.


„În 1974, aunci când am intrat la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, naţionala României a câştigat un nou titlul mondal. Vă daţi seama ce bucurie a fost în toată ţara"
, completează cu emoţie Forin Drăgan.


Gloria handbalului, o stea demult apusă

Profesorul focşănean recunoaşte că handbalul masculin românesc nu mai este la nivelul anilor 1970 şi 1980, pentru că nu s-a investit la timp în şcolile de juniori.
„S-a crezut că se poate merge la infinit cu altfel de performanţe.

România spulbera marile forţe ale lumii în aproape toate competiţiile de anvergură. După ce naţionala masculină de handbal a ţării noastre a cucerit lumea, nu s-a mai investit mare lucru. În schimb, celelalte ţări au băgat bani mulţi în şcolile de juniori şi, în timp au ieşit campioni pe bandă rulantă. Suedia, Norvegia, Franţa, Germania, Rusia, sunt numai câteva exemple", este de părere profesorul.


Şapte turnee finale cu juniorii LPS


Florin Drăgăn şi-a început cariera de antrenor în anul 1984, la CSS Focşani. În cei 26 de ani de antrenorat a reuşit să se impună în lumea handbalului juvenil, echipele pregătite de Florin Drăgan calificându-se la şapte turnee finale.


„Am în palmares două medalii de argint şi una de bronz, la nivelul juniorilor II şi III. Să joci două finale de campionat naţional, chiar de juniori nu este la îndemâna oricui.

Astfel de performanţe nu se pot uita. Şcoala de handbal din Vrancea produce valori în fiecare an. Sunt multe nume cunoscute în echipele de liga naţională care au început handbalul la Focşani", susţine Florin Drăgan.


Visul profesorului Florin Drăgan este să participe cu echipele pe care le pregăteşte la competiţii internaţionale.

„Ar fi o experienţă unică pentru fiecare sportiv. Este util să-ţi măsori forţele şi cu sportivi din alte ţări. Un alt vis de-al meu este să merg la un Campionat European sau Mondial", completează profesorul.


întrebări şi răspunsuri

Ce îi lipseşte echipei de seniori a Vrancei pentru a ajunge în liga naţională?
Bani. Trebuie făcut un buget stabil pe termen mediu şi lung. Este obligatoriu să se investească şi la cluburile de copii şi juniori pentru ca piramida să aibă o bază solidă. Se poate face o echipă bună la Focşani care să se poate gândi la liga naţională.

Care sunt cei mai reprezentativi sportivi ai dumneavoastră?

Ilie Ionuţ, Florin-Sebastian Drăgan, Cornel Bobeică, Marin Doru, jucători care au evoluat în liga naţională la Universitatea Cluj Napoca, Odorheiul Secuiesc şi Ştiinţa Bacău. Cu ei adus medalii importante de la turneele finale ale Campionatelor Naţionale.

ce îi place

Pescuitul şi să stau mult cu familia. Îmi place să călătoresc şi să văd lumea. Îmi place performanţa şi să-i învăţ pe copii să joace handbal. Îmi place să citesc şi să mă uit la marile meciuri de handbal pentru că ai tot timpul de învăţat.

ce nu-i place

Nu-mi place minciuna şi nici oamenii care au două feţe. Lumea sportului este foarte pestriţă, aşa că dacă ai ghinion poţi să te trezeşti că eşti trădat de cei care spun că sunt adevăraţi prieteni. M-am ferit tot timpul de atfel de personaje.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite