Portret: Elena Stoiciu a înfrumuseţat Focşanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să deseneze de pe vremea când nici nu învăţase să vorbească, a îndrăgit pictorii de pe băncile şcolii şi a cîştigat premii la concursuri internaţionale de pictură.

Elena Stoiciu este un artist plastic polivalent, unul dintre promotorii de frumos din oraşul de pe Milcov. De-a lungul timpului, nu a îmbogăţit comunitatea doar cu operele sale de artă ci şi formând oameni, caractere. A fost profesor de arte plastice timp de 40 de ani în mai multe unităţi de învăţământ din Focşani.

Un om complex, Elena Stoiciu şi-a pus în practică toate pasiunile: pictură, artă monumentală şi grafică. A conceput grafica pentru primele numere ale ziarului Milcovul, grafica fiind domeniul din care scoate bani şi astăzi pentru a-şi putea cumpăra materialele necesare pentru pictură. A păşit serios în lumea artei în clasa a patra, când a citit despre viaţa lui Michelangelo.

Creatoarea operei de la hotar

De-a lungul timpului, Elena Stoiciu a mers în paralel cu activităţile sale: pictura, pedagogia, grafica, dar şi arta monumentală. Pe cea din urmă a descoperit-o în anul 1975 când a fost aleasă cetăţeanul de onoare care să înfrumuseţeze oraşul.

A creat vitraliile cu tema Unirii de la 1859 pe faţada Ateneului Popular "Maior Gh. Pastia". Au urmat mozaicul-paviment din jurul bornei de hotar dintre cele două foste principate române, Moldova şi Ţara Românească, acoperişul cu motive populare din ţiglă glazurată de pe fosta Prefectură, mozaicul de pe Colegiul "Mihail Kogălniceanu" şi multe altele, toate gratuit. A avut momente când a fost nereptăţită întrucât şi în "Epoca de aur" exista sistemul pilelor.

"Am făcut lucrările pentru oraş. Am avut şi momente neplăcute. Am întocmit schiţa unei lucrări din mozaic ce urma să fie realizată de mine pe faţada cinematografului Balada, era vorba de cele şapte arte, însă pentru că a existat cineva favorizat de autorităţile locale de atunci, mi-a fost luată lucrarea, nu a fost pusă în practică decât puţin din ea şi după o zi a picat de pe clădire şi acea bucată", ne-a mărturisit artista.

Inovează pictura în 3D

Dacă în trecut se chinuia să facă grafică cu zinc întrucât era computerelor era foarte departe, acum Elena Stoiciu inovează la propriu pictura, ea lansând lucrări 3D.

Primele de acest gen sunt "Porumbelul Iona - principiul vieţii" şi "Corbul Harev - principiul morţii". S-a gândit la acest tip de pictură însă din anii 1970 când citea despre stilul 3 D denumit pe atunci "Anglife".

"Despre 3D s-a scris încă din anul 1969, însă pe atunci era vorba despre anglife şi se făcea referire doar la forme geometrice. Mai târziu, figurile proiectate în acest fel au fost numite anamorfoze ca mai apoi să devină 3D", ne spune încântată Elena Stoiciu.

Elena Stoiciu ilustrează cu operele sale coperţile revistei "Saeculum" încă de la apariţie şi este membru redacţional al publicaţiei.

Medalia de argint de la Expoziţia Internaţională de la Amsterdam - Olanda din 1959, premii la "Saloanele Moldova", la saloanele de grafică şi medalia de aur la Expoziţia Naţională din Bucureşti - 1958, sunt doar câteva dintre premiile obţinute de-a lungul timpului de artistă.

Întrebărişi răspunsuri:
Planuri de viitor?

Lucrări biofotonice. Este o nouă abordare a reprezentării în culoare influenţată de medicul Traian Stănciulescu. Biofotonica este acea aură, unde luminoase emise de corpurile vii şi care interferează de la distanţă de la corp la corp. Am o lucrare de acest gen, "Parabola florii de mac".

Aveţi un ghid?
Ca pictor, am considerat că ai modele până la 30 de ani. Am admirat foarte mult Dali, Bălaşa, Leonardo da Vinci, Georgio De Chirico, dar apoi am zis că trebuie să am stilul meu. Am şi un citat al lui Schopenhauer după care mă ghidez: "Ceea ce are cineva în sine, personalitatea şi valoarea sa, este singurul lucru de-a dreptul hotărâtor pentru fericirea sa".

Ce-i place:
Sunt recunoscătoare că soarta mi-a dat două meserii frumoase: profesor şi artist. Mi-am urmat întotdeauna drumul. Acest lucru cred că trebuie făcut de toată lumea. Întotdeauna m-am străduit să fac bine ce fac. Să merg în detaliu. Să tind spre perfecţiune. Mi-a plăcut şi că am cunoscut oameni deosebiţi şi că am prieteni de zeci de ani.

Ce nu-i place:
Nu îmi place că nu îmi ajunge timpul să fac ce îmi doresc. Nu vreau să mă compar cu nimeni, ci doar să îmi văd de mine şi de ce îmi doresc să fac. Nu vreau să fac altceva.

profil:
NĂSCUTĂ. 12 mai 1947, Focşani
STUDII. Facultatea de Arte Plastice, Universitatea Bucureşti
OCUPAŢIE. Artist plastic
PASIUNI.Arta monumentală

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite