Portret: Cristian Cazacu, un explorator pe harta statelor lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Cazacu
Cristian Cazacu

Este pasionat de cartografie, geografie, astronomie, numismatică, reuşind să-i uimească pe cei din jur cu vastul său bagaj de cunoştinţe din domeniile amintite.

Pentru cei 12 ani ai săi, Cristian Cazacu este un copil cu preocupări cu totul deosebite faţă de alţi confraţi de aceeaşi vârstă, marea sa pasiune fiind hărţile.

De altfel, zilele trecute Cristian a organizat la Biblioteca pentru Copii şi Tineret prima expoziţie proprie de hărţi ale statelor lumii, făcute cu o măiestrie demnă de cel mai experimentat cartograf.

Pasiunea pentru hărţi şi geografie în general o are încă de când mergea la grădiniţă, când a citit un manual de geografie oferit de mama sa.

„Ştiu să scriu şi să citesc de la trei ani. Pentru mine a fost o mare curiozitate să descopăr în manualul de clasa a VII-a de geografie statele lumii, cu hărţile lor. Atunci am început să fac primele schiţe. De atunci până acum am făcut zeci de hărţi, care stau pe pereţii mei de acasă", vorbeşte ca un om mare Cristian.

Modul de concepere a hărţilor nu este un lucru deloc uşor, mai ales că în spatele fiecărei linii de demarcaţie sau graniţe stau ore de documentare despre ţara sau ţinutul pe care Cristian îl redă pe hârtie.

image

„Hărţile mele nu sunt copiate din Atlasul geografic. Am o anumită cheie după care le realizez şi trebuie să ţin cont neapărat de paralele şi de meridiane, că altfel nu-mi ies. Muncesc cam cinci ore pe zi la ele. Harta Americii, spre exemplu, mi-a luat trei săptămâni ca să o termin, dar înainte am adunat şi mai multe ore de informare despre toate statele. Geografia este pasiunea mea şi până acum nu a fost întrebare la şcoală la această disciplină la care să nu ştiu să răspund", ne-a precizat Gabriel Cazacu.

Pe lângă cartografie, Gabriel a studiat foarte mult şi astronomia, respectiv planetele din sistemul solar, iar rezultatele foarte bune l-au propulsat, „ de pe pământ direct la sateliţi", aşa cum îi place să spună, în lotul judeţean pentru olimpiada de biofizică.

Colecţionează monede

De trei ani, băiatul şi-a mai găsit o preocupare care nu e la îndemâna oricui, aceea de colecţionar de numismatică, în „cufărul" său cu obiecte de suflet aflându-se câteva sute de monede şi bancnote vechi şi mai noi, adunate de peste tot.

image

„Am bancnote ediţii limitate, am bani vechi din Asia sau Oceania, am monede daco - romane", bani din argint. Le-am adunat de la mai mulţi colecţionari, pe unele le-am cumpărat din târgurile de antichităţi, iar altele le-am primit pur şi simplu cadou", ne descrie o parte din valoroasele sale obiecte Cristian Cazacu.

Tot de la el aflăm că la şcoală, în afară de geografie, învaţă foarte bine şi la celelalte discipline, cu un plus faţă de biologie şi istorie, materii care îl captivează.


Întrebări şi răspunsuri?

Ce-ţi doreşti să faci în viaţă?

Deşi e cam devreme, îndrăznesc să spun că aş vrea să mă fac geograf, fără ca aceasta să însemne să mă limitez la a fi doar un profesor de geografie. Vreau mult mai mult, să explorez şi să-mi satisfac curiozităţile multe pe care le am.

Care este harta la care ţii cel mai mult?

Sunt mai multe, dar una la care ţin în mod deosebit este harta Marii Britanii, pentru care am trăit mari satisfacţii.

Pentru că se apropie sărbătorile şi eşti totuşi un copil, ce vrei să-ţi aducă anul acesta Moş Crăciun?

Evident, o hartă. Harta politică a lumii.

Ce-i place

În afara pasiunilor mele, care îmi ocupă foarte mult timp, îmi place să stau cu prietenii mei cei mai buni, Iustin şi Marius, care sunt şi colegi de clasă, doi băieţi extraordinari. Îmi place de asemenea să călătoresc. Deocamdată vreau să cunosc şi să descopăr frumuseţile ţării, pentru că aşa consider că este normal.

image

Ce nu-i place

Poate sună curios din partea unui copil, dar nu-mi plac calculatorul şi televizorul. Consider televizorul o mare pierdere de timp, care nu te învaţă nimic bun.

Profil

Născut. 19 octombrie 1998, Adjud, judeţul Vrancea
Ocupaţia. Elev, clasa a VI-a, Şcoala „Anghel Saligny" Focşani
Familia. Singur la părinţi

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite