Portret: Cătălin Mihalcea patronează şcoala de fotbal de la Mărăşeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Mihalcea
Cătălin Mihalcea

Peste 50 de copii vin zilnic la şcoala profesorului Cătălin Mihalcea. Antrenorului îi plac foarte mult copiii, adoră să lucreze cu ei, să îi îndrume şi să îi ajute să devină campioni.

În urmă cu cinci ani, Cătălin Mihalcea a avut curajul să îşi facă propria şcoală de fotbal, şi nu oriunde, ci într-un oraş profund afectat de criza economică, precum Mărăşeştiul.

Fan Club Steaua Mărăşeşti rezistă şi astăzi în ciuda dificultăţilor, pentru că, spune fondatorul ei, încă mai există copii amatori să facă mişcare.

„Am câteva grupe de copiii cu care participăm în competiţiile la care suntem chemaţi. Obiectivul nostru este să facem mişcare. Dacă putem promova şi cîţiva jucători la echipe mai bune din judeţ este cu atât mai bine. Din păcate, selecţia este îngreunată, mai ales că în Mărăşeşti situaţia economică nu stă pe roze", subliniază profesorul, a cărui satisfacţie supremă este atunci când un copil „de-al său" promovează la un club mare.

Cătălin Mihalcea este convins că sportul rege din Vrancea nu îşi va reveni curând, pentru că nu exisă interes din partea autorităţilor şi a sponsorilor.

„Nu există bani de mai mult timp în Vrancea. S-au vrut rezultate rapide într-un timp extrem de scurt şi totul este blocat acum. Sunt datorii mari la jucători la toate cluburile care au echipe în ligile superioare", afirmă profesorul, care crede că secretul pentru deblocarea sportului este contribuţia individuală a fiecărui om cu posibilităţi financiare.

„Nu există o strategie clară. Ne plângem că nu mai sunt fotbaliştii de altă dată şi ne complacem în această situaţie de ani buni de zile şi sunt puţini cei care încearcă să facă lucruri clare pentru fotbal. Trebuie să strângem rândurile şi să atrgem fiecare dintre noi câţi mai mulţi sponsori", recunoaşte Mihalcea.

„Există multă invidie"

Cătălin Mihalcea recunoaşte că răutatea şi invidia sunt la ele acasă când vine vorba despre competiţii, indiferent de nivelul la care se joacă.

„Nu există un grup unit pentru a face performanţă. Multă invidie şi răutate. La nivelul copiilor şi juniorilor stăm mai bine, dar nu avem variante viabile pentru promovarea lor la echipe din judeţ. Cele două echipe din Liga a III-a se află pe locuri din subsolul clasamentului şi cred că şi asta spune totul despre situaţia fotbalului de la noi", menţionează Mihalcea.

Profesorul din Mărăşeşti ne spune care este secretul de scoate campioni.

"Pentru a face performanţă este obligatoriu să faci mari sacrificii. Sunt fericit când îi văd pe copii că vin cu plăcere la antrenamente. Acesta este secretul succesului. Pasiunea şi munca. La Mărăşeşti lumea iubeşte fotbalul şi asta este de apreciat", conchide Cătălin Mihalcea.

Întrebări şi răspunsuri:

De ce Fan Steaua Mărăşeşti?

Pentru că sunt fan al echipei Steaua Bucureşti. În primii ani de la înfiinţarea asociaţiei sportive organizam excursii la meciurile Stelei din cupele europene. După ceva vreme mi-am spus că nu ar fi rău să fac şi selecţie la fotbal pentru formarea unor grupe de copiii.

Ce părere ai despre fotbalul vrâncean?

Există o luptă surdă între echipele de Liga a IV-a şi cam atât. Acum nu prea mai ai de la cine să înveţi pentru că marii jucători ai Vrancei joacă la echipe din liga naţională, iar cei care şi-au încheiat cariera sunt angajaţi la cluburi prestigioase şi ocupă funcţii de conducere, cum ar fi Narcis Răducan sau Marius Bratu.

ce-i place

Am o familie frumoasă cu doi copiii minunaţi. Sunt fericit. Îmi place să ajut oamenii. Să fac performanţă în toate domeniile. Îmi place mult să citesc şi să fac fotbal. Merg cu plăcere la antrenamente şi la competiţii. Asta e cel mai important în viaţă. Să faci ce îţi place.

ce nu îi place

Nu-mi place că specialiştii din sportul vrâncean sunt ignoraţi. Bazele sportive din Vrancea sunt aproape toate la pământ. Mediocritatea şi minciuna. Nu-mi place să stau degeaba. Îi evit cât pot de mult pe cei care caută să facă rău.

Profil

NĂSCUT 11 OCTOMBRIE 1974
STUDII Facultatea de Educaşie Fizică şi Sport
OCUPAŢIE Profesor
FAMILIE Căsătorit, doi copiii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite