Portret: Aurică Pastia este expertul golurilor din corner

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are în palmares o promovare în liga I cu FC Galaţi în anul 1974 şi trei promovări în liga a II-a cu Unirea Focşani, ca fotbalist şi antrenor. A jucat peste 350 de meciuri oficiale în care a marcat 60 de goluri.A început fotbalul la 12 ani la Siderurgistul Galaţi sub îndrumarea profesorului Zoltan David, un mare descoperitor şi şlefuitor de talente.

La juniori a ajuns pe mâna antrenorului Mitică Oprea, cel care l-a promovat şi la echipa de seniori. I s-a încredinţat tricoul cu numărul zece pentru flerul şi siguranţa cu care stăpânea mijlocul terenului.


Un foarte bun dribleur, de o fineţe ieşită din comun, Aurică Pastia îşi punea la respect adversarii direcţi aproape la fiecare meci.


Era genul de jucător care ridica publicul în picioare prin fazele remarcabile pe care le făcea.
„Am jucat fotbalul din plăcere. Pe maidan se învăţau primele mijloace şi procedee tehnice.


M-am dus pe la vreo 12 ani la stadion şi apoi am învăţat să fiu mai responsabil şi să am atitudine. Fobalul este un joc de echipă şi răspunzi de tot ceea ce faci şi în faţa colegilor. Pasiunea vieţii mele este sportul rege şi nu pot spune că am făcut mari sacrificii pentru că nu m-a forţat nimeni să mă duc la fotbal. A fost doar alegerea mea"
, povesteşte, vizibil emoţionat, Aurică Pastia.

În liga I cu FC Galaţi


La vârsta de 24 de ani, Aurică Pastia a reuşit cu FC Galaţi o promovare istorică în liga I. A trecut apoi la Oţelul Galaţi, iar din sezonul 1976 s-a transferat la Unirea Focşani unde a rămas până în prezent.

Mă pot lăuda cu patru promovări în cariera mea de fotbalist şi antrenor. Una în liga I cu FC Galaţi şi trei cu Unirea Focşani în liga a II-a. Sunt de 34 de ani la Focşani şi nu regret că am ales această variantă. Am jucat 350 de partide oficiale în care am înscris 60 de goluri. Nu e rău perntru un mijlocaş de creaţie", spune Pastia.

Aurică Pastia îşi aduce aminte de perioada de glorie a fotbalului din Focşani, atunci când echipe cu state vechi în liga naţională pierdeau fără drept de apel, meci după meci, pe terenul „Milcovul".
„În anii 1979 şi 1980 nimeni nu lua puncte de la Focşani. Câştigam pe bandă rulantă meciurile la 3-4 goluri diferenţă. Gloria Bistriţa, Poli Iaşi, Ceahlăul Piatra Neamţ, Farul Constanţa, FC Suceava sau Oţelul Galaţi nu reuşau să ia puncte de la Focşani.


Aveam o echipă desoebită, cu jucători de mare valoare. A fos mare păcat că nu s-a forţat promovarea în liga I în acele vremuri. Titi Rusu, Aurică Dragu, Mişa Alexandru, Gică Burleanu, Victor Manolache sau Marian Sima sunt doar câteva nume de jucători care au scris istoria fotbalului vrâncean", punctează Aurică Pastia.

Întrebări şi răspunsuri

Care au fost cele mai spectaculoase goluri pe care le-aţi marcat?

Am înscris, în cariera mea, trei goluri direct din corner. Primul l-am reuşit la meciul Oţelul Galaţi-Petrolul Ploieşti în chiar primul minut al jocului. A doua reuşită a fost la partida dinte FC Galaţi-Unirea Focşani, scor final 0-1, iar ultimul a fost marcat la Focşani în partida cu Delta Tulcea, scor final 4-0.


De când sunteţi antrenor?


Din 1983, anul în care am renunţat la cariera de jucător. Am reuşit promovări în liga a II- a alături de regretatul Cristian Costea, performanţe care nu pot fi trecute cu vederea. Acum, împreună cu Adrian Toma, încerc să construiesc o echipă solidă la Focşani.
ce îi place


Îmi place ceea ce fac de atâţia ani. Din anul 1976 nu am părăsit stadionul „Milcovul" niciodată. Sper din tot sufletul ca fotbalul din Focşani să-şi revină şi să fie din nou în prim-plan. Pentru asta trebuie investiţii serioase şi stabile.

ce nu îi place

Îmi pare nespus de rău că nu mai sunt jucători de valoare şi caracterul unui Ţiţi Dumitriu, Nicu Ioan, Ion Morohai sau Romeo Chihaia, aceştia având o mare influenţă asupra carierei mele de jucător. Nu-mi plac amenii fără caracter şi cei care fac promisiuni deşarte.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite