PORTRET Andrei Neguroiu, extrema vrânceană de la Naţionala de baschet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Neguroiu
Andrei Neguroiu

A jucat în turnee din Belgia şi Germania, s-a antrenat alături de Lotul Naţional pe terenul sârbilor şi al bosniacilor şi îşi doreşte să ajungă în Divizia A de baschet.

Andrei Neguroiu a păşit pentru prima dată pe un teren de sport la vârsta de zece ani, atunci când a început să practice, în paralel, fotbalul şi baschetul. Deşi provine dintr-o familie numeroasă, cu şase fraţi, părinţii i-au încurajat în permanenţă pasiunea, înscriindu-l la cluburi renumite din Focşani.

Jucător activ la toate antrenamentele, Andrei a fost remarcat de antrenorul Petruţ Mihai care l-a cooptat în echipa sa CSS Olimp, în cele din urmă renunţând la fotbal, pentru a face baschet de performanţă.

As în aruncatul mingii la coş, tânărul sportiv a fost numit pe poziţiile de conducător de joc şi extremă, făcându-se remarcat la fiecare competiţie. „Primul turneu l-am avut în localitatea Cerbul, din judeţul Dâmboviţa, şi a fost o experienţă cu totul inedită. Am intrat în teren cu gândul de a da tot ce aveam mai bun, iar fără încurajările din tribună meciul nu era meci", povesteşte baschetbalistul.

Andrei a obţinut titlul de vicecampion naţional alături de echipă la Campionatele Naţionale de Baschet, reuşind să se claseze pe prima poziţia la turneul din Belgia şi pe locul doi în Germania. „Adversarii erau foarte puternici şi mai dezvoltaţi decât noi din punct de vedere fizic. Însă, secretul victoriilor noastre a constat într-o apărare foarte bună, pot spune chiar agresivă şi în faptul că nu îi prea lăsam să ajungă la noi în teren", mărturiseşte Andrei.

Medaliat pentru viteză

Baschetbalistul focşănean a fost cooptat în Lotul Naţional al României, participând la antrenamente riguroase organizate în ţări precum Serbia şi Bosnia.
„Antrenorii de acolo sunt mult mai severi, pun un accent deosebit pe tehnică şi dau foarte multe indicaţii. Am jucat alături de sportivi sârbi, americani sau francezi şi am putut observa, că spre deosebire de noi, românii, erau mai puţin rapizi, în schimb aruncau foarte bine la coş. De altfel, şi eu am primit o medalie pentru rapiditatea cu care am aruncat la coş într-un timp de 30 de secunde,", mai spune tânărul.

Andrei recunoaşte că baschetul i-a oferit o sumedenie de oportunităţi, având parte de cantonamente de pregătire, dar şi de relaxare în toate colţurile ţării, dar şi peste hotare, în Grecia şi Turcia. „Am avut şansa de a cunoaşte antrenori şi jucători de divizia A, de la care am avut foarte multe lucruri de învăţat şi la nivelul cărora mi-aş dori să ajung. Pentru toate reuşitele mele, ţin să-i mulţumesc şi antrenorului Petruţ Mihai, care ne tratează ca de la egal la egal, ca pe nişte colegi", mărturiseşte Andrei.

Fan al jucătorilor din NBA

Andrei Neguroiu îi apreciază pe baschetbaliştii LeBron James şi Kobe Bryant, consideraţi a fi cei mai buni jucători din liga nord - americană. „Americanii fac un joc spectaculos şi reuşesc să ridice publicul în picioare de fiecare dată, ceea ce îmi doresc şi eu. Să îi încânt pe ceilalţi", conchide Andrei.

Însă, performanţele sale nu se limitează doar la terenul de baschet, Andrei fiind şi unul dintre cei mai buni elevi ai Liceului cu Program Sportiv, finalizând clasa a IX-a cu media 9,69.

Întrebări şi răspunsuri

Ce proiecte de viitor ai?

După absolvirea liceului vreau să urmez Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. De asemenea, îmi doresc foarte mult să joc în Divizia A şi pe viitor mi-ar plăcea să fiu antrenor de baschet. Însă, cel mai apropiat proiect este Campionatul Naţional de Baschet din toamnă unde sper să ne clasăm pe o poziţie cât mai bună.

Ce părere ai despre percepţia asupra baschetului în România?

Baschetbaliştii nu sunt apreciaţi la adevărata lor valoare, lucru dovedit şi de diferenţele majore între salariul unui jucător de baschet şi cel al unui fotbalist. Nici din punct de vedere al mediatizării lucrurile nu stau mai bine.

Ce-i place

Îmi place atletismul, sport pe care l-am şi practicat vreme de un an şi jumătate, să călătoresc şi să ascult muzică, în special hip-hop. De asemenea, îmi place să merg la mare, să înot, să ies cu prietenii şi, ca oricărui adolescent, îmi place să navighez pe internet.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii prefăcuţi şi nici cei care nu se ţin de promisiuni. Nu-mi place muzica rock şi detest să fiu implicat în scandaluri, deoarece consider că cel mai bine este să-ţi vezi de lucrurile tale.


Profil
Născut. 6 martie 1995, Focşani
Studii. Liceul cu Program Sportiv Focşani
Ocupaţie. Elev, clasa a X-a
Familie. Cinci fraţi şi o soră

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite