Portret: Andreea Fînaca, fetiţa cu voce de ciocârlie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar cinci ani, are o atitudine debordantă şi cucereşte publicul cu vocea. Fără emoţii şi fără pregătire de specialitate, interpretează cântece de muzică populară precum marii artişti.

Andreea Fînaca provine dintr-un sat vrâncean de la munte, acolo unde liniştea şi frumuseţea naturii sunt la ele acasă. Dintr-o familie numeroasă, Andreea încearcă să răzbată în lumea muzicii chiar adcă este doar un copil. La doar cinci ani, a câştigat deja premiul întâi la concursul interjudeţean de muzică populară "Pe-o gură de rai" ce a avut loc la începutul lunii.

A fost sfătuită să meargă la concurs de educatoarea de la grădiniţă, care i-a remarcat talentul la serbări. "Eu cântam colinde şi diverse cântecele la serbări. Şi la ţară, la Paltin, unde am fost un an la grădiniţă, am cântat la serbări. Doamnei educatoare i-a plăcut foarte mult cum cânt şi mi-a spus să merg la concurs. Am fost foarte bucuroasă când am văzut că am obţinut locul întâi. Vreau să merg la toate concursurile", spune ambiţioasă Andreea.

Micuţa artistă şi-a procurat şi un constum popular autentic, care are aproape 100 de ani şi pe care îl are moştenire de la bunica ei din Paltin.

I se spune "bundiţa"

Andreea este strigată la grădiniţă "bundiţa", după piesa ei preferată "Mi-am luat bundiţă nouă" cu care a câştigat concursul "Pe-o gură de rai". Deşi nu are pregătire de specialitate, Andreea are visuri mari în domeniul muzicii. Caută piesele de muzică populară pe internet şi le interpretează cât poate de bine.

"Mai cânt "Sunt o fată frumuşică", Înflorit-a ruguţu" dar cel mai mult îmi place cântecul cu bundiţa. Nu îmi place să cânt niciodată melodii pe care nu le pot cânta bine", ne mărturiseşte micuţa artistă.

Lipsită de emoţii şi ambiţioasă, Andreea cântă piese de muzică populară fără să se poticnească nicio clipă. Vrea să urmeze cursuri de canto, dar cochetează şi cu dansul popular.

Deşi îndrăgeşte mult muzica populară, cand se va face mare vrea să fie medic. "Vreau să cânt şi să merg la toate concursurile de muzică populară de aici din oraş, dar şi la Bucureşti. Dar când voi fi mare vreau să fiu doctoriţă pentru că îmi place să fac injecţii", ne- a mai spus Andreea.

Părinţii Andreei intenţionează să o înscrie în curând la cursuri de canto, dar şi la dansuri populare pentru ca micuţa să îşi urmeze visul. Între timp, Andreea merge la grădiniţă, unde nu lipseşte de la nicio serbare.

"Îmi plac foarte mult colindele, dar şi poeziile pe care le spunem la serbare. Nu mi-ar plăcea să fie zile în care să nu merg la grădiniţă pentru că vreau să învăţ ceva mereu. Facem şi engleză şi trebuie să ştiu", ne spune ambiţioasă micuţa.

Întrebări şi răspunsuri:
Ai renunţa la muzică să fii doctor?

Nu aş renunţa la niciunul dintre visurile mele. Aş vrea să le fac pe amândouă: să fiu doctoriţă şi în timpul liber să cânt. Acum doar cânt, dar când voi fi mare sper să reuşesc cu amândouă, ca să fac oamenii fericiţi şi sănătoşi.

Ce îţi place să faci cel mai mult la grădiniţă?
La grădiniţă îmi place în primul rând că mă întâlnesc cu mulţi copii, cu care pot să mă joc. Apoi îmi place atunci când, împreună cu doamna educatoare, facem dansuri populare, ne pregătim pentru serbări şi când învăţăm engleză.

Ce-i place:
Îmi place să mă uit în fiecare zi la desene animate, pe Disney Channel. Cel mai mult îmi plac filmele cu Hannah Montana, Căpşunica şi Scooby Doo. Când nu cant, îmi place să dansez şi să iau lecţii de engleză. Cu toate astea, cântatul este marea mea pasiune.

Ce nu-i place:
Nu îmi place când se iau copiii de mine şi nici atunci când surorile mele se joacă cu mine, dar mie nu îmi place când mă chinuie. Ştiu că ele doar se joacă şi nu vor să îmi facă rău, dar mie nu îmi place.

Profil:
NĂSCUTĂ. 4 august 2005, Paltin, jud. Vrancea
PASIUNI. Dansul popular
Familie: Trei surori şi doi fraţi

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite