Portret: Ana Cismaş este maestră în arta predării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Cismaş este profesoară de chimie
Ana Cismaş este profesoară de chimie

A îmbrăţişat meseria de cadru didactic în urmă cu 25 de ani şi a pregătit zeci de elevi pentru olimpiadele şi concursurile naţionale de chimie.

Ana Cismaş şi-a început activitatea la catedră în cadrul Şcolii „Duiliu Zamfirescu" din Focşani, unitate unde profesează şi astăzi. Anii de experienţă ca profesor de chimie şi numeroasele ore de studiu au ajutat-o să câştige măiestria didactică.

„Am fost preocupată de autoperfecţionare şi de îmbunătăţirea tehnicilor de predare. Secretul meseriei de dascăl constă în prezentarea noţiunilor într-o formă cât mai accesibilă elevilor. Având tendinţa de a mă proiecta în locul elevilor, de a mă identifica cu ei, organizez secvenţe de instruire recurgând la materiale şi mijloace cât mai adecvate şi eficiente", spune profesoara Cismaş.

De-a lungul timpului a învăţat să lucreze nu doar cu elevii de nivel mediu, ci şi cu cei supradotaţi sau cu cei mai puţin receptivi.

„A mă adresa doar nivelului mediu înseamnă să-i frustrez şi să-i plictisesc pe elevii supradotaţi sau să-i suprasolicit şi să-i dezorientez pe cei cu o reacţie mai înceată la învăţare. Soluţia este instruirea diferenţiată, bazată pe particularităţile de vârstă şi pe cele individuale. Însă, aceasta nu trebuie înţeleasă ca o adâncire a deosebirilor dintre elevi, ci ca o modalitate de diminuare a acestor diferenţe", explică Ana Cismaş.

Relaţia sa cu elevii este una deschisă, de cooperare şi parteneriat, străduindu-se şi de cele mai multe ori reuşind, să cultive în rândul acestora pasiunea pentru chimie, dar să le şi insufle dorinţa de a fi învingători.

Elevii săi, fruntaşi

De mai bine de 11 ani, Ana Cismaş se ocupă de pregătirea elevilor pentru olimpiadele şi concursurile naţionale de chimie, obţinând rezultate extraordinare.

Pereţii şcolii „Duiliu Zamfirescu" sunt plini de diplome de excelenţă sau cu premiul întâi absolut pe care micuţii chimişti le-au obţinut la olimpidele organizate în toată ţara.

De asemenea, Ana Cismaş a fost membru al Comisiei Centrale de organizare a olimpiadei „Ştiinţe pentru juniori" şi de 17 ani încoace a participat activ la elaborarea şi creşterea prestigiului revistei de chimie „Delta".

„În calitate de membră a colectivului redacţional am antrenat un număr foarte mare de elevi în activitatea publicistică", spune profesoara.

Din dorinţa de a veni în ajutorul elevilor de gimnaziu, Ana Cismaş a scris şi o culegere de specialitate, intitulată „Probleme de Chimie Rezolvate". Pentru implicarea în numeroase proiecte şi dăruirea în slujba elevilor, profesoara a fost răsplătită cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ", în gradul de cavaler.

Întrebări şi răspunsuri

De unde pasiunea pentru chimie?

Chimia m-a fascinat încă de când eram elevă la gimnaziu. Am aprofundat această disciplină la liceu, înscriindu-mă la profilul Chimie - Biologie. Mai târziu, la facultate, am ajuns să deprind o bună parte din secretele acestei materii complexe, dar în acelaşi timp extrem de frumoasă.

Ce proiecte de viitor aveţi?

În primul rând, îmi propun să public culegerea de chimie într-o formă îmbunătăţită şi să mă ocup în continuare de pregătirea elevilor pentru olimpiadele şi concursurile naţionale. Vreau să îi ajut pe elevii mei să facă performanţă în acest domeniu.

Ce-i place

Îmi place muzica religioasă şi iubesc florile. Sunt un om al amănuntului şi îmi place foarte mult să lucrez goblenuri. Îmi place să „construiesc ziduri" prin cunoaştere, ambiţie şi speranţă. Într-un cuvânt, îmi place să termin ziua cu sentimentul lucrului bine făcut.

Ce nu-i place

Nu îmi plac lucrurile făcute pe jumătate. Nu-mi place să abandonez un proiect început. De asemenea, nu-mi place să mă plâng când îmi este greu, deoarece cu dăruire, perseverenţă şi ambiţie toate lucrurile grele pot deveni uşoare.

Profil

Născută. 5 septembrie 1962, Ceahlău, jud. Neamţ
Studii. Facultatea de Chimie, Universitatea Bucureşti
Ocupaţie. Profesor de chimie
Familie. Un copil

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite