Pompierii, lăsaţi cu psihicul de izbelişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrătorii ISU Vrancea sunt supuşi doar unor teste psihologice periodice, pentru care este nevoie se vină specialişti de la Bucureşti. Organigrama Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea prevede un post pentru psiholog, însă acesta nu a fost ocupat niciodată. Concursul, organizat pentru prima şi ultima oară în urmă cu doi ani, nu a fost promovat.

Implicaţi în misiuni de salvare cu grad mare de risc, pompierii pot suferi traume emoţionale profunde care cu greu pot fi depăşite fără ajutorul unui psiholog. Tocmai de aceea, existenţa unui astfel de specialist este absolut necesară în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, însă puţine sunt judeţele unde postul de psiholog, de altfel trecut în organigramă, este ocupat.

Este şi cazul unităţii din Vrancea, unde niciodată de la înfiinţare, mai exact din decembrie 2004, nu a existat un cabinet psihologic. Şi, chiar dacă au fost persoane interesate de ocuparea funcţiei, acestea nu şi-au putut încerca norocul ani la rând, deoarece concursul a fost organizat o singură dată, în 2007.

„Nu avem un psiholog încadrat, iar de organizarea concursului se ocupă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. În urmă cu doi ani a avut loc un astfel de concurs, ţinut la nivelul IGSU, însă nimeni din cei înscrişi nu l-a promovat", declară George Dumitrache, purtător de cuvânt în cadrul ISU Vrancea.

Şansele ca pompierii să dispună de un psiholog în următorii doi-trei ani sunt egale cu zero, deoarece posturile din instituţiile bugetare sunt blocate.

Au nevoie de psiholog

Deşi condiţia esenţială pentru a putea practica meseria de pompier este aceea de a avea un psihic puternic, unii dintre ei sunt de părere că discuţiile cu un psiholog ar fi utile.

„Îmi place ceea ce fac şi m-am obişnuit cu situaţiile dificile, însă uneori suferinţa celor pe care trebuie să-i salvez mă afectează involuntar. În acele momente, ar fi indicată o şedinţă de consiliere psihologică. Un psiholog ar fi de ajutor şi pentru rezolvarea unor probleme personale", spune plutonierul Tudor Nichitelea.

Pompierii fac doar teste psihologice

În cadrul evaluărilor periodice, o comisie din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă se ocupă de testarea psihologică a pompierilor.

„Anul trecut au fost evaluaţi doar conducătorilor auto, urmând ca în perioada următoare, 21 iunie - 2 iulie, respectiv 2 - 27 august să fie verificat întreg personalul", declară purtătorul de cuvânt George Dumitrache.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite