Poliţiştii sunt descoperiţi în cazul agresiunilor fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici măcar cei din sectorul operativ nu beneficiază de o asigurare de viaţă plătită de stat, deşi există un acord în acest sens. Pentru a nu-şi lăsa familiile descoperite în cazul unei nenorociri personale, majoritatea oamenilor legii au ales să-şi încheie asigurări private.

Chiar dacă poliţiştii vrânceni nu au fost puşi în situaţia de a fi agresaţi fizic de către indivizi certaţi cu legea, au existat în alte zone cazuri de lucrători din poliţie agresaţi de infractori, unii plătind chiar cu preţul vieţii în timp ce se aflau la datorie.

În momentul de faţă, oamenii legii nu beneficiază de o formă de protecţie prin care să fie despăgubiţi în cazul în care integritatea fizică le-ar fi pusă în pericol, deşi există un acord care ar trebui să protejeze măcar pentru o parte dintre ei.

image

"La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, cadrele din instituţie nu au beneficiat niciodată de asigurări de viaţă şi nici nu se întrevede ceva în acest sens", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, inspectorul Bogdan Toader.

Poliţiştii vor să fie apăraţi prin lege

Oamenii legii cred totuşi că se impune o reglementare legislativă în acest sens, măcar în cazul agenţilor de poliţie care îşi desfăşoară activitatea în stradă şi care se confruntă cu situaţii de agresiune şi ultraj.

"Eu îmi plătesc din banii personali o asigurare privată de viaţă. M-am gândit că, dacă Doamne fereşte mi se întâmplă ceva în timpul cât sunt în interes de serviciu, să-mi pun familia la adăpost. Majoritatea colegilor cu care am vorbit şi-au făcut asigurări pe cont propriu şi consider că nu este normal să se întâmple aşa", ne-a declarat sub protecţia anonimatului un poliţist de la ordine publică.

De altfel, chiar şi şeful poliţiei vrâncene, comisarul şef Victor Norocea, ne-a confirmat că şi-a încheiat o poliţă de asigurare de viaţă cu o firmă privată.

image

"Îmi plătesc singur asigurare de viaţă şi nu sunt numai eu în această situaţie. Nu sunt în măsură să comentez dacă se impune sau nu o reglementare de acest gen", ne-a spus şeful IPJ Vrancea.


Acord nerespectat de ministerul de interne

Angelini Ciobanu , preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din Vrancea, ne-a declarat că la nivelul ministerului există un acord între conducerea poliţiei, care prevede obligativitatea încheierii asigărărilor de viaţă, pentru poliţiştii din sectorul operativ. "Acordul nu este respectat din lipsă de fonduri", spune Ciobanu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite