Sumele necuvenite la ajutoarele de căldură, recuperate de la bătrâni cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prejudiciul s-a recuperat în cea mai mare parte de la persoane în vârstă, care sunt încadrate şi în grad de handicap dar care nu şi-au declarat veniturile.

Subvenţiile date de stat pentru persoanele cu venituri reduse sub forma ajutorului pentru încălzire fac acum subiectul unor anchete şi investigaţii amănunţite.

Mii de dosare au fost luate la mână de poliţişti, iar inspectorii de la Inspecţia Muncii, vor face, la rândul lor,verificări pentru a stabili dacă cei care au solicitat şi primit ajutor din partea statului îl şi merită.

Poliţiştii de la Economic au întocmit până acum 72 de dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în declaraţii sau/şi de înşelăciune.

„Sunt 72 de dosare penale întocmite la nivelul mai multor localităţi. Am făcut verificări şi în 90% din cazuri sunt persoane care au omis să declare şi veniturile obţinute ca indemnizaţie de handicap", a declarat comisarul şef Cristian Negruşa, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor.

4.500 de lei pagubă

Comisarul a mai precizat că prejudiciul se ridică la circa 4.500 lei pentru că, în lipsa fondurilor, primăriile au achitat doar parţial aceste ajutoare, pentru maxim două luni şi nu pentru toate cele cinci luni. După începerea anchetelor, în cazurile în care ajutoarele au fost nejustificate, s-a dispus şi sistarea restului de plată. Dumitru Popescu, din Popeşti, a solicitat un ajutor pentru lemne. El are 80 de ani şi este bolnav, la pat.

„Băiatul a completat declaraţia de la primărie, eu nu ştiu, că au venit cei de la poliţie şi au zis că trebuie să dăm banii înapoi"
, a declarat Măriuţa Popescu, soţia unuia dintre cei care a trebuit să dea banii înapoi. Bărbatul cunoscut, de ani buni, în evidenţele medicale, cu afecţiuni neuropsihice şi beneficiază de indemnizaţie de handicap.

Puţine verificări

Astfel de controale, privind corelarea veniturilor declarate cu cele reale, fac şi inspectorii de la Inspecţia Muncii din cadrul ITM Focşani. Conform acestora, până în prezent nu au fost probleme. Asta chiar dacă, şi de la nivelul consilierilor locali din Focşani au existat sesizări privind persoane care beneficiază de astfel de ajutoare ilegal.

„Am primit mai multe sesizări de la oameni din Focşani care nu primesc ajutoare la căldură şi sunt alţii care nici nu mai stau în ţară şi beneficiază", a declarat Mioara Lazăr, consilier local municipal.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite