Pledoarie pentru lectură făcută de Focşani de criticul literar Alex Ştefănescu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticul a participat aseară la seria de conferinţa publică „Cine mai are nevoie, astăzi, de literatură?". În cadrul evenimentului a fost lansată şi cartea scriitorului focşănean Florinel Agafiţei, "Indianiştii din spaţiul românesc".

Alex Ştefănescu, unul dintre cei mai apreciaţi critici literari ai ţării, a fost aseară invitat să conferenţieze la Focşani despre o temă care pentru mulţi poate părea perimată, dar care poate încă salva acest popor din mediocritatea în care se zbate.

Criticul a avut de dat un răspuns unei întrebări grele care a constituit tema conferinţei, respectiv „Cine mai are nevoie, astăzi, de literatură?", iar cei aproximativ 100 de spectatori prezenţi în sala Ateneului Popular, printre care mulţi tineri, au primit un răspuns sperăm lămuritor.

Acesta a vorbit despre cărţi şi le-a îndemnat pe adolescentele din sală să citească pentru a-şi înfrumuseţa tenul.

„În timp ce alţii au alte profesii şi nu au timp să citească toate cărţile, eu citesc toate cărţile. Cu asta mă ocup şi le spun oamenilor ce cărţi merită citite. Asta e meseria criticului literar. Fetelor, nu mai cumpăraţi farduri să vă faceţi frumoase, ci cumpăraţi cărţi şi o să vedeţi că o să fiţi mult mai frumoase. Vă garantez eu", a spus Alex Ştefănescu.

Întâlnirea a fost una interactivă iar criticul a răspuns întrebărilor venite din sală.

În cadrul evenimentului de a seară a fost lansată şi cartea scriitorului focşănean Florinel Agafiţei, "Indianiştii din spaţiul românesc".

O carte pe care criticul Alex Ştefănescu, recunoscut pentru exigenţa sa în materie, a recomandat-o tuturor cititorilor.

„Dacă citiţi cartea, nu o veţi lăsa din mână şi vă imaginaţi propria dumneavoastră călătorie eventuală în India. Este ca şi cum ai vedea o altă faţă a lunii. Aici aveţi cealaltă faţă a lumii, pentru că este un fel de vedere stereoscopică. Cine-şi cunoaşte numai ţara lui vede bine, dar nu vede în relief, dar cine cunoaşte un alt tip de civilizaţie vede şi în spaţiu, nu numai în plan", a vorbit Alex Ştefănescu despre cartea profesorului Florinel Agafiţei.

În final scriitorul focşănean a povestit celor prezenţi ce anume l-a mânat în această întreprindere a sa de a scrie o carte de anvergură despre personalităţile din cultura românească preocupate de studiul indianismului.

Intră pe focsani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite