Petrică Ene este campionul Olimpiadelor Sportive Şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aprope 20 de ani este profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala Nicolae Iorga din Focşani, formând multe cadre didactice.

Profesorul Petrică Ene este un dascăl model. A fi dascăl nu înseamnă să fii doar omul cu catalogul, cel care pune note sau face observaţii, pedepseşte şi apoi iartă.

Unul dintre rolurile principale pe care un profesor le are, lucru pe care îl învaţă încă de pe băncile facultăţii, este acela de a dărui tot cea are mai bun în el, dar şi să poarte bătălia cu nepăsarea sau indolenţa unora dintre elevi.

Un profesor nu este "profesor" dacă nu are acel tact pedagogic, care prin cultura sa generală îşi atrage elevii şi se face înţeles repede.

Petrică Ene îşi iubeşte enorm meseria de profesor şi antrenor de fotbal. A jucat fotbal în liga a III-a la FEPA 74 Bârlad, fiind unul dintre cei mai reprezentativi jucători ai acestei echipe.

După ce şi-a încheiat cariera de fotbalist a plecat la Bucureşti pentru a-şi continua studiile la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport.

Acolo i-a cunoscut pe marii profesori din sportul românesc. "I-am avut ca dascăli pe Mircea Rădulescu şi Ion Motroc la catedra de fotbal.

Am învăţat de la ei că profesorul este un model de viaţă şi profesionalism, de echilibru şi toleranţă.

Am reuşit să pun asta şi în practică, pentru că este aşa de simplu. La teorie ne pricepem cu toţii. Practica ne omoară pe noi, românii", a spus profesorul focşănean.


Cinci calificări la turneele finale


Profesorul Petrică Ene a ţinut să explice de ce a îmbrăţişat meseria de dascăl.

"I-am îndrăgit şi apreciat pe mulţi dintre dascălii mei, în special pe cei de la educaţie fizică. De la fiecare am învăţat câte ceva.

De la Mircea Rădulescu, fost atrenor la naţionala de fotbal a României şi actualul director al Şcolii Naţionale de antrenori de la FRF, am învăţat ce înseamnă performanţa în sport, în special în fotbal.

M-a urmărit această problemă de mai mulţi ani.

Mi-am dorit să fac fotbal cu grupele de copii, în ciuda condiţiilor precarec pe care le avem la şcoală", ni s-a destăinuit profesorul Ene.

Profesorul se laudă cu rezultatele sale din ultimii ani: "Am reuşit să mă calific în cinci rânduri la turneele finale ale Olimpiadei Sportive Şcolare cu echipele de fotbal ale şcolii. Avem copiii foarte buni şi la atletism, şah şi volei.

Important este că se face sport încă de la nivelul claselor I-IV. Şcoala Nicolae Iorga din Focşani este printre primele din judeţul Vrancea la participarea în competiţii naţionale şi chiar internaţionale", spune Petrică Ene.

Întrebări şi răspunsuri

De când lucraţi şi la CSM Focşani?

De doi ani. Dan Dumitru mi-a propus această colaborare. În cadrul Olimpiadelor Sportive Şcolare am câştigat faza judeţeană de mai multe ori. În primul an de colaborare cu CSM Focşani m-am calificat la turneul final cu grupa de copii născuţi în 1999. Am bătut pe Dinamo Bucureşti într-un meci de infarct la Sibiu.


Care este grupa de copii pe care o antrenaţi acum?

Copiii născuţi în anul 2002. Am o generaţie foart bună. Copii talentaţi şi pasionaţi de acest sport. În ultimul meu amical pe care l-am disputa cu ceva zile în urmă am câştigat pe terenul celor de la Oţelul Galaţi cu scorul de 20-2. Obiectivul nostru este să creştem câţi mai mulţi sportivi care să ajungă la prima echipă a Focşaniului.


Ce-i place

Pescuitul. Este o mare pasiune a vieţii mele. Fotbalul este pe primul loc, dar şi când merg pe baltă la un peşte cu prietenii mă simt excelent. Îmi plac oamenii corecţi care nu lucreaă cu jumătăţile de măsură.

Ce nu-i place
Mediocritatea. De când sunt profesor am încercat să le imprim elevilor şi sportivilor mei o anumită idee despre ce înseamnă sportul şi viaţa de sportiv de performanţă. Mulţi dintre au înţeles că dacă nu munceşti serios până la capăt nu reuşeşti să treci peste anumite bariere.

Profil
NĂSCUT 17.06.1955, Bârlad
STUDII Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
OCUPAŢIE Profesor la "Şcoala Generală Nicolae Iorga"
FAMILIE Căsătorit, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite