Peste 200 de focşăneni cer să fie lăsaţi în frig şi fără apă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speriaţi de faptul că la iarnă nu vor mai avea bani cu să achite facturile, peste două sute de focşăneni s-au debranşat déjà de la căldură.Creşte vertiginos numărul celor care solicit debranşarea. Ghişeele ENET sunt, zilnic, luate cu asalt. Persoanele care doresc să se debranşeze trebuie să facă un dosar, pe care să-l depună între 1 mai şi 31 august.

Potrivit legii, în blocurile de locuinţe unde nu există niciun apartament debranşat, cererile nu vor fi avizate. După eliminarea subvenţiei de la bugetul de stat, focşănenii vor plăti 390 lei/gigacalorie, faţă de 195 lei/gigacalorie, în prezent. Consumul mediu lunar pentru un apartament cu două camere este de aproximativ 1,8 gigacalorii, adică aproape 700 lei.


Factura poate creşte dacă iarna va fi geroasă, iar producătorul de energie termică va avea cheltuieli mai mari, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori. Iulia Nicolau este are o pensie de 700 de lei.


Ea s-a decis să renunţe la sistemul centralizat de apă caldă şi căldură. "M-au ajutat şi copiii pentru a trece la sistemul individual. Dacă nu făceam pasul acesta cred că toată pensia mea se ducea doar pe întreţinerea de la iarnă. S-a scumpit prea mult gigacaloria şi noi, pensionarii, facem faţă cu greu facturilor", a recunoscut femeia.

Preţul gazului s-ar putea dubla
Directorul de la ENET, Valter Popescu, crede că şi preţul gazelor natural, ca şi cel al gigacaloriei, va creşte semnificativ în perioada imediat următoare. „Dacă toată lumea ar trece la sisteme de încălzire individuale, preţul gazului ar exploda. Pentru centralele de apartament preţul gazului nu este cel real în timp ce marii consumatori beneficiază de un preţ mai mic", spune Valter Popescu.

Prin renunţarea la căldura de stat, focşănenii nu vor scăpa doar de cheltuielile mari de la iarnă pentru plata întreţinerii, chiar dacă montarea unei centrale termice presupune un efort financiar de câteva mii de lei, dar vor avea apă caldă la orice oră. "Acum, m-am săturat să las apa să curgă în gol minute în şir ca să se încălzească şi să fie tot rece", a mai spus Iulia Nicolau.

Vecinii îşi dau acordul pentru debranşare
Cei care vor să se debranşeze au nevoie de acceptul scris al vecinilor şi de acordul asociaţiei de proprietari, de unde trebuie să obţină o chitanţă şi o adeverinţă care să dovedească faptul că solicitantul nu are restanţe la plata serviciilor de furnizare a agentului termic. Cei mai mulţi solicitanţi sunt pensionari.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite