Peste 1000 de elevi suferă de obezitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de produse fast - food şi lipsa activităţilor sportive creşte numărul tinerilor obezi. Medicii nutriţionişti se confruntă cu din ce în ce mai mult cazuri de obezitate în rândul adolescenţilor, cărora le recomandă o alimentaţie echilibrată, săracă în grăsimi.

Deşi amplasarea fast-food-urilor în incinta şcolilor a fost interzisă, unii comercianţi ignoră legea şi oferă elevilor o varietate de produse nesănătoase, bogate în glucide şi lipide. Nici pastele făinoase şi sucurile carbogazoase nu lipsesc din meniul zilnic al tinerilor şi, chiar dacă recunosc faptul că sunt „otravă" curată, continuă să le consume deoarece sunt gustoase.

„Am auzit că produsele fast - food nu sunt tocmai sănătoase, dar mie îmi plac foarte mult şi în plus îmi ţin de foame. Decât să mănânc un măr şi o banană, mai bine îmi iau un un hamburger şi o sticlă de suc", spune Vlad Pintilie. Pe lângă alimentaţia dezechilibrată, sedentarismul este o altă cauză care duce la apariţia obezităţii.

„Copiii care consumă mâncare nesănătoasă şi nu fac sport cresc foarte repede în greutate. Dacă în şcoli s-ar pune un accent mai mare pe activitatea fizică, poate alta ar fi situaţia", declară Gheorghe Cocioabă, medic nutriţionist.

De asemenea, medicii nutriţionişi recunosc faptul că în urmă cu patru- cinci ani obezitatea în rândul copiilor era o raritate, însă acum numărul acestora creşte de la o zi la alta.

Obezitatea provoacă boli

Principalele riscuri ale kilogramelor în plus sunt apariţia, în timp, a diabetului zaharat sau a afecţiunilor cardiovasculare.

„La copiii obezi, principala boală care apare este diabetul zaharat şi în ultima perioadă chiar am consultat câţiva copii care prezentau această boală. De asemenea, dacă nu urmează un regim, odată cu înaintarea în vârstă apar şi bolile de inimă şi cele pulmonare", mai spune medicul Gheorghe Cocioabă.

O mică parte dintre tinerii care se confruntă cu probleme de greutate apelează la sfatul specialiştilor din considerente estetice.

Liceenii sunt cei mai graşi

Conform datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, din totalul celor 18.938 de elevi focşăneni, 521 erau obezi şi 486 supraponderali în anul şcolar 2008 - 2009.

Dintre aceştia, 70 erau preşcolari, 243 din învăţământul primar, 197 din învăţământul gimnazial şi 390 liceeni. O parte dintre aceştia suferă şi de afecţiuni cronice.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite