Peste 100.000 de mii de vrânceni au căzut în mrejele jocului-ţeapă “Gerald”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Afacerea", în prezent îngropată, a fost pusă la cale de Gorduna Gerald, fost bodyguard al lui Nicolae Ceauşescu. Marii îmbogăţiţi ai jocului în cadrul căruia s-au rulat 20 de milioane de dolari nu au putut fi aflaţi, deoarece listele cu câştigători au dispărut în urmă cu 17 ani.

Societatea "Gerald" a fost înfiinţată în 1992 şi a funcţionat din octombrie 1993 până în martie 1994, moment în care a fost descoperită starea ei de insolvabilitate.


Se vorbeşte şi acum de implicarea unor nume grele din a¬pa¬ra¬tul gu¬ver¬¬na-mental, dar şi din cel al conducerii locale de la acea vreme care ar fi beneficiat de mai multe oportunităţi pentru a intra în posesia banilor într-un timp foarte scurt.

În regulamentul concursului era specificat faptul că depunătorii puteau lua de şapte ori suma în trei luni de la depunerea banilor.


"Şmecherii" din oraş şi-au ridicat banii în maxim o săptămână de la depunerea banilor, după care listele cu participanţi au dispărut fără urmă.
Luca Gheorghe este unul din cei peste 100.000 de vrânceni păgubiţi în acest joc-piramidal.

"Am pierdut 500.000 de lei vechi. În anii 1993-1994 erau ani grei. Am simţit că e ceva necurat la mijloc, dar tot am jucat. Influenţat de unii vecini care câştigaseră sume frumuşele m-am dus şi am pus o grămadă de bani la Gerald. La numai o săptămână am aflat că jocul a picat şi că patronii plecaseră cu toţi banii", spune focşăneanul.
El este convins că mega-escrocheria a fost controlată de şefii judeţului Vrancea de la acea vreme.

"Aprobările s-au dat repede. Finanţele, Prefectura şi toate celelalte instituţii ale statului au aprobat ca acest joc să se poată desfăşura la Focşani cu toate că ştiau de măgărie. Escrocheria a fost pusă la cale cu ajutorul autorităţilor locale de atunci, dar şi cu nume de rezonanţă din conducerea guvernului.

Se vorbea atunci de şeful de la Finanţe, de prefect şi de alţi directori din cadrul unor instituţii de stat. De aceea au şi dispărut toate listele, iar cei care au gândit jocul sunt liberi şi nu au nicio grijă", a spus Luca Gheorghe, păgubit în jocul piramidal "Gerald".


Şi-a vândut casa şi a băgat banii la Gerald


Daniel Panaite a recunoscut că şi-a vândut casa de la ţară şi a băgat toţi banii la jocul care promitea să îl îmbogăţească.


"Prima dată am câştigat peste un miliard de lei vechi. I-am lăsat pe toţi în continuare şi nu am mai scos nimic. Am pierdut casa din cauza acestui joc, "Gerald". Am colegi de servciu care şi-au vândut şi maşina.


Unii au câştigat, dar cei mai mulţi au pierdut tot ce băgaseră. Tentaţia era prea mare. Puteai lua bani muli fără a face nimic, fără să munceşti un minut. Am fost proşti, aşa că Dumnezeu ne-a pedepsit"
, a spus cu amărăciune suflet Daniel Panaite.

Fostul şef al Poliţiei Focşani, Gheorghe Ivu, a recunoscut şi el că apierdut sume importante de bani la Gerald. "Am pierdut aproape 300.000 de lei. Am depus bani şi pe numele soţiei, al băiatului şi al meu. Nu am avut noroc şi am pierdut toată suma", ne-a spus Ivu.
Eliberat pe cauţiune în 95, Gorduna a fost arestat pentru trafic de droguri


Escrocheria a fost pusă la cale de Gorduna Gerald împreună cu Sorin Isac, fiul fostului şef al Gospodăriei Centrale de Partid. Afacerea a fost gândită foarte bine de cei doi, listele cu deponenţii fiind distruse din timp. Astfel, justiţia a identificat doar 5.000 de persoane înşelate dintr-un total de aproape 400.000 de oameni din toată ţara.

Au fost depuse sume de peste 20 de milioane de dolari, iar conform regulamentului de joc, jucătorii ar fi trebuit să primeasca aproape 400 de miliarde de lei. În realitate, aproximaiv 60.000 de persoane au beneficiat de sistemul acestui joc, încasând suma de aproximativ 46 de miliarde lei.

Corneliu Gerald Gorduna a fost arestat pentru înşelaciune şi gestiune frauduloasă, la Focşani, pe 22 martie 1994. El a obţinut strămutarea procesului la Bucureşti, de unde a fost eliberat pe cauţiune la 16 februarie 1995. Până la urmă, în acest dosar, faptele lui Gorduna Gerald şi Sorin Isac s-au prescris, cei doi scăpând fără pedeapsă.

Astfel, Nici Gorduna şi nici Sorin Isac nu a făcut nicio zi de închisoare pentru păgubirea credulilor care sperau să se îmbogăţească prin intermediul acestei mega escrocherii, "Gerald". În schimb, în 2007, Gorduna Gerald a fost prins şi arestat pentru deţinere şi trafic de droguri.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite