Perspectivă sumbră: Fără căldură şi apă caldă în prag de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Popescu preferă vremea de afară decât frigul  din casă.
Maria Popescu preferă vremea de afară decât frigul din casă.

GDF Suez a redus aproape de tot presiunea gazului către centrala de termoficare, pentru neplata facturii.

Focşănenii sunt condamnaţi să petreacă sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou în frig şi fără apă caldă.

Deja centrala de termoficare a oraşului se află de ieri în imposibilitatea de a mai furniza apă caldă, iar în calorifere intră „umbre fine" de agent termic, cât să pară dezmorţite.

Situaţia se datorează deciziei GDF Suez de a reduce presiunea gazelor la limita de avarie către centrala ENET, din cauza nerespectării graficului de eşalonare a datoriilor şi plăţilor la zi a facturilor la căldură.

„Avem de plată 4,1 milioane de lei pentru luna octombrie, reprezentând 1,9 milioane de lei factura curentă şi 2,2 milioane de lei datorie scadentă conform eşalonării stabilite. Populaţia a plătit abia 250000 de lei pentru facturile din luna octombrie, ceea ce este foarte puţin şi din cauza aceasta furnizorul de gaze a reacţionat aşa. Zilele acestea urmează să fie emisă şi factura pe noiembrie, plus o altă rată la plată", ne-a declarat Cristina Gavrilă, purtătorul de cuvânt al ENET Focşani.

În acest timp, cele peste 18000 de familii din Focşani racordate la sistemul centralizat de încălzire tremură de frig în case şi se roagă să nu vină gerul afară.

Cel puţin jumătate din familii sunt cu plăţile la zi, iar oamenii sunt nervoşi pe bună dreptate pentru că nu pot avea în locuinţe confortul termic pentru care au plătit.

Suferă din cauza rău platnicilor

„E mai cald afară acum decât în casă. Ne-am săturat de bătaia asta de joc la adresa noastră. Este clar că cei de la conducere sunt incapabili să gestioneze o situaţie. După ce toată vara ne-au lăsat fără apă caldă, acum, în miez de iarnă, ne-au oprit şi căldura", şi-a exprimat indignarea focşăneanca Maria Popescu.

„Noi, care plătim lună de lună utilităţile, suferim de frig din cauza care nu înţeleg că orice serviciu pe lumea aceasta se plăteşte. Este trist că cei de la ENET nu au găsit soluţia tehnică să-i taie de la căldură doar pe cei rău platnici", spune şi Valeriu Necula.

Primarul municipiului Focşani se declară la rându-i neputincios şi speră într-o salvare miraculoasă de la „Moş Crăciun" Emil Boc. „Noi o să plătim partea noastră de subvenţie în avans, dar nu înseamnă mare lucru şi nici nu se rezolvă situaţia. Populaţia trebuie să plătească. Sperăm şi într-un ajutor de la Guvern", a ţinut să precizeze primarul Decebal Bacinschi.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite