Pe râul Putna curg tone de dejecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenul din jurul staţiei de epurare de la Vidra a fost poluat după ce obiectivul a intrat, oficial, în revizie.Localnicii spun că deversarea apelor uzate la întâmplare este o obişnuinţă. Comisarii de mediu au mers la faţa locului şi au stabilit că nici poluarea de ieri nu a fost una accidentală

Tone de ape uzate şi gunoi rezultat în urma epurării au ajuns pe un câmp dar şi în albia râului Putna.

Mai mulţi localnici din Vidra au anunţat autorităţile de mediu după ce s-au săturat de mirosurile degajate de staţia de epurare din localitate.

Localnicii au reclamat deasemenea că, în repetate rânduri, apele uzate şi mizeria din staţia de epurare sunt evacuate în albia râului Putna printr-un canal.

"Nu e prima data când se întâmplă asa ceva. E obişnuinţă, noi, cei care locuim în zonă nu mai putem sta din cauza mirosurilor şi a mizeriei care a fost acum aruncată chiar şi în apele Putnei", a declarat Gigi Vasile, vecin cu staţia de epurare. La verificările efectuate ieri după amiază de Garda de Mediu şi de SGA, mare parte din reclamaţie s-a confirmat.

„Am dispus măsuri imediate pentru limitarea efectelor poluării. Ca o concluzie a celor găsite de comisarii Gărzii pe teren, e vorba de o poluare cauzată de o revizie a staţiei de epurare. Aceasta nu a fost făcută cu respectarea normelor de mediu, iar apele au fost deversate, printr-un canal, pe terenul din apropiere", a declarat Gheorghiţă Berbece, directorul Gărzii de Mediu Vrancea.

Indiferent de concluziile finale ale raportului, amenda minimă este de 3.000 lei şi poate ajunge până la 6.000 de lei.

Cei de la SGA consideră că apele râului Putna nu au fost afectate însă monitorizează cu atenţie situaţia pentru a evita poluare apelor. Aceştia spun că Primăria a luat deja măsuri pentru a blinda canalul prin care apele uzate se scurg în Putna.

„A fost doar o revizie"

Primarul comunei Vidra spune că la staţia de epurare s-a făcut doar o revizie.

„Nu e nicio problemă de mediu, e o revizie cu acceptul autorităţilor, cu specialişti. Nu e nicio poluare", a afirmat primarul Nică Micu, chiar şi în faţa comisarilor de mediu care erau prezenţi la Vidra.

Mai mult decât atât, edilul comunei a încercat să speculeze că acuzele i-ar fi fost aduse de adversari politici, care au fost la originea reclamaţiilor.

Primarul nu a spus însă dacă avizele necesare au fost obţinute în timpul prevăzut de lege sau dacă unele au mai fost „uitate".

În urmă cu trei săptămâni, un alt incident de mediu a dat de lucru comisarilor de mediu care au găsit dejecţii de la porci pe hectare întregi din apropierea comunei Goleşti.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite