Patru şcoli din Panciu, reparate cu bani grei, vor fi închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile de învăţământ, realiblitate cu aproape 2,5 milioane lei, vor fi utilizate în alte scopuri decât cele iniţiale. Şcolile din cartierele Crucea de Sus, Neicu, Dumbrava şi Satu Nou sunt închise după ce ministerul a decis de să suspende cursurile la şcolile care au mai puţin de zece elevi.

Reabilitarea celor patru şcoli a început în 2006 şi a fost încheiată la finalul anului trecut. Conform devizelor, lucrările au costat în total 2,34 milioane de lei.

Primarul oraşului spune însă că lucrările au început chiar cu un an mai devreme, de prin 2005.
„Atunci erau bani disponibili pentru reabilitarea acestor şcoli şi era nevoie urgentă să facem acest lucru. Nu am prevăzut niciodată că va veni un astfel de ordin privind închiderea şcolilor cu un anumit număr de elevi. Investiţiile au fost acum făcute şi finalizate, le vom da o altă destinaţie în funcţie de nevoile comunităţii", a declarat Ion Petre, primarul oraşului Panciu.

Elevii nu au apucat însă să înveţe, în unele cazuri, nici măcar un an în clasele complet renovate pentru că Guvernul a decis ca, acolo unde există clase simultane sau cu un număr de elevi sub un anumit prag, şcolile să fie desfiinţate.

Directorul coordonator al fostei Şcoli de Arte şi Meserii Panciu, actualmente liceu tehnologic, spune că decizia este corentă din punct de vedere economic.

„De la introducerea noului sistem de finanţare, la fiecare dintre aceste şcoli am înregistrat pierderi, mai mari sau mai mici. Este adevărat că şi numărul elevilor a fost în scădere, am ajuns la una dintre şcoli să avem o prezenţă totală sub zece elevi", a declarat Valeriu Jalbă, directorul liceului tehnologic din Panciu (foto). Acesta spune că, atât elevii cât şi cadrele didactice rămase pe dinafară vor fi transferaţi la şcoala de centru.

image

Elevi puţini, absenţe multe

La cele patru şcoli, media elevilor înscrişi era de circa 18, iar predarea se făcea doar la ciclul primar şi în sistem simultan. Cadrele didactice spun că nici elevii nu obişnuiau să vină foarte des la cursuri motiv pentru care mergeau personal să îi aducă la şcoală.

Potrivit ISJ Vrancea, în cele patru şcoli ar fi trebuit să vină de la toamnă, cel puţin teoretic, alţi 49 de elevi.

În condiţiile desfiinţării lor, şcolile vor căpăta o altă destinaţie. În trei dintre ele vor funcţiona grădiniţe iar la Crucea de Sus, şcoala va fi, cel puţin în primă etapă, împărţită în două: o parte laboratoare pentru liceul tehnologic, altă parte urmând a fi transformată în grădiniţă cu program prelungit pentru persoane defavorizate. Asta, bineînţeles, dacă vor fi bani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite