(PORTRET) Valeriu Năstase, pictorul de la catedra de limba engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să picteze în ulei abia în urmă cu trei ani însă a reușit să mânuiască cu măiestrie penelul. Participă deja la tabere de pictură internaționale și are două premii în palmares. În paralel, lucrează ca profesor de limba engleză.

Valeriu Năstase provine dintr-o familie de oameni simpli, însă aceasta nu l-a împiedicat să își dezvolte pasiunea pentru pictură. Totul a pornit de la un desen pe care l-a făcut cu cariocile pe vremea când avea doar trei - patru ani. Părinții i-au observat încă de atunci talentul.

A urmat cursurile Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi însă a continuat să deseneze în creion portrete, nuduri şi diverse peisaje, în general, natură statică.

În urmă cu trei ani a descoperit Şcoala de Arte din Focşani.

„Eu am lucrat încă din timpul facultăţii ca profesor dar am continuat să desenez iar când am aflat de Şcoala de Arte am fost convins că acesta este drumul pe care trebuie să îl aleg", spune Valeriu.

Respiră prin pictură

Deşi pictează în ulei de doar trei ani, Valeriu a realizat deja 18 lucrări şi a obţinut două premii, la Concursul Naţional de Artă Plastică „Ion Irimescu" de la Suceava unde a prezentat un peisaj citadin pictat în Bucureşti şi la Concursul Naţional de Artă Plastică „Vespasian Lungu" de la Brăila cu o lucrare tip diptic numită „Dialog".

Valeriu Năstase a vândut deja două tablouri. Tânărul pictor focşănean a participat şi la două tabere de pictură internaţionale la Poiana Negri, judeţul Suceava.

„Consider că cel mai important lucru în viaţa unui om este pasiunea. Când pictez pur şi simplu nu obosesc niciodată. Fac asta ca şi cum aş respira. Aşa intru în contact cu lumea din jur şi cu mine însumi", mărturiseşte tânărul artist. Pentru că în lumea artei se supravieţuieşte greu, Valeriu lucrează în paralel ca profesor de engleză. Adoră copiii şi se bucură de fiecare clipă când îi învaţă câte ceva.

Model pentru el, Michelangelo

Valeriu a început să studieze serios arta picturii. Are şi câteva modele, practic oamenii care au pus bazele artei în lume: Michelangelo, Constantin Brâncuşi, Nicolae Grigorescu dar şi Liviu Nedelcu, profesorul său. Este hotărât să continue acest drum. „Ştiu că este foarte greu şi că acum pot doar să visez să reuşesc în acest domeniu dar este mediul în care nu poţi păcăli. Trebuie să ai ce să arăţi şi să ştii să arăţi", ne-a mai spus pictorul.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce plănuieşti în viitorul apropiat?

Vreau să fac studii aprofundate în domeniul picturii. Vreau să evoluez în acest domeniu cât de mult pot. Cât îmi va permite viaţa. Este o muncă titanică dar cea mai mare realizare ar fi să mă dezvolt în acest domeniu.

Ce apreciezi cel mai mult la un artist?

Perseverenţa, ambiţia de a-şi urma visul. În artă nu ai cum să copiezi.


Profil:
NĂSCUT. 17 mai 1981,Focşani
STUDII. Facultatea de Litere Galaţi
OCUPAŢIE. Profesor
FAMILIE. Necăsătorit

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite