(PORTRET) Talida Fărcăşanu, pictoriţa cu spirit de copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talida Fărcăşanu
Talida Fărcăşanu

A început cu mâzgăleli pe pereţii blocurilor şi a ajuns şefa unui departament de creaţie. Creează goblenuri şi obiecte de artizanat.

Talida Fărcăşanu a urmat cursurile Liceului de Arte Plastice „Gh. Tăttărăscu" din Focşani în ciuda voinţei părinţilor ei care desconsiderau profesia de pictor. Aşa cum era de aşteptat, a obţinut nota maximă la pictură dar şi la muzică şi a ales pictura cu care cocheta încă de mică. Picta pereţii blocurilor şi coperţile caietelor la şcoală.

„Mi-au plăcut peisajele frumoase de când eram mică. Îmi place foarte mult culoarea verde şi, în special, vara. Iubesc păsările, când pictez mă relaxez, uit de toate. Îmi dă o stare de bine. Chiar dacă părinţii mei au insistat să urmez o facultate de studii economice am vrut să îmi urmez calea şi, dacă fetiţele mele vor avea talent, le voi sprijini pentru că ştiu ce înseamnă să te oprească cineva", ne-a spus Talida.

Bijuterii din lut şi icoane pe pietre

Talida lucrează de 13 ani într-o firmă de goblenuri unde conduce departamentul de creaţii. Practic creează cu ajutorul graficii pe calculator peisaje, portrete şi tot ce poate fi inserat într-un goblen.

„Îmi place foarte mult ceea ce fac şi nu aş lăsa acest job pentru nimic. Este adevărat că îmi doresc în timpul liber să pictez. Până acum am reuşit să pictez 30 de tablouri dar le-am dat cadou pe toate. Când eram mică, mama a primit pedeapsă de la administratorul de bloc să spele pereţii blocului pe care îl pictasem eu", ne-a mai mărturisit pictoriţa. Pe lângă asta, la sărbători sau de fiecare dată când este ziua cuiva, Talida pregăteşte cadouri speciale pentru fiecare. Confecţionează manual bijuterii din lut dar pictează şi icoane pe pietre. Mare parte din bijuteriile pe care le poartă sunt confecţionate chiar de ea.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este cel mai mare plan profesional?

Să am un atelier de pictură al meu, ca atunci când fetiţele mele vor creşte mari şi eu voi fi bătrână, să mă pot retrage acolo să trăiesc din ceea ce pictez. Deja mi-am stabilit un balcon din casă. După ce o vom termina de renovat, voi pregăti şi acel balcon. Este şi o provelişte frumoasă acolo care mă va inspira.

Ai un idol în pictură?

Da. Theodor Aman îmi place foarte mult pentru că a surprins instantanee în picturile sale foarte mult. Oricum nu mă pot numi eu artistă acum, nu pot visa să ajung aşa dar îmi plac mult picturile sale.

Profil:
NĂSCUTĂ.
4 august 1979, Focşani
STUDII. Liceul de Arte Plastice „Gh. Tăttărăscu" din Focşani
OCUPAŢIE. Artist plastic
FAMILIE. Căsătorită, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite