PORTRET Lenuţa Apostu, laboranta care cântă romanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A lucrat mai bine de 30 de ani ca laborant în unităţile de cercetare vitivinicolă însă încântă publicul de fiecare dată cântând romanţe în cadrul grupului "Andantino".

Lenuţa Apostu este o doamnă simpatică ce se ocupă din când în când de pomicultură şi grădinărit. Nicio clipă nu îţi trece prin minte că este una dintre cele mai frumoase voci din grupul de seniori „Andantino"!

Fostă laborantă la staţiunea de cercetare vitivinicolă din Odobeşti, doamna Apostu încântă publicul la fiecare sărbătoare când grupul muzical organizează adevărate serate.

Nevoită din cauza greutăţilor din familie apărute chiar la vârsta la care ar fi trebuit să înceapă cursurile liceului de muzică, Lenuţa a început Şcoala tehnică Viticolă din Odobeşti.

„Atunci, în 1957, l-au arestat pe tata, politic! Mama nu a mai avut posibilitate să mă întreţină singură la o şcoală mai scumpă şi aşa am ajuns să mă pregătesc în agricultură. Nu aveam ce face! Nu a fost rău nici aşa dar eu îmi doream să fac muzică. Mă pregătisem chiar pentru admitere. Nu a fost să fie!", ne spune nostalgică Lenuţa Apostu.

Lenuţa devine şi mai nostalgică atunci când îşi aminteşte de colegii de serviciu de care îi este dor. „Am avut un colectiv extraordinar la serviciu. Atât de frumos era! Parcă nu era cum este acum de îmi povestesc tinerii, oameni atât de aprigi. Ori că regimul de atunci era mai liniştit!?", ne-a spus aceasta.

De câtva timp, fosta laborantă a revenit la vechea pasiune: muzica. Face parte din grupul de seniori „Andantino" ce îşi desfăşoară activitatea la Cercul Militar din Focşani.

Cântă împreună cu grupul colinde, piese dedicate marilor poeţi cum ar fi cele pentru Mihai Eminescu, „Mai am un singur dor", „Pe lângă plopii fără soţi" sau „De ce nu vii?!", la fiecare comemorare a poetului.

Iubeşte nespus de mult romanţele pe care le interpretează singură. Una dintre cele mai îndrăgite de ea este „Scrumul de ţigară" dar şi „Pe umeri pletele-i curg râu" din poezia lui George Coşbuc.

În mijlocul amintirilor

O altă romanţă dragă sufletului domnei Apostu este „S-au scuturat toşi trandafirii". O cântă de câte ori are ocazia să participe în cadrul grupului muzical cu interpretare single.

În afara orelor de canto pe care le ia de la profesorul Mircea Grosu, Lenuţa merge la casa părintească din Paltin unde, înconjurată de cărţile religioase ale tatălui ei, se simte din nou copil.

„Îmi place mult să merg acolo. Chiar dacă stau puţin timp în casa aceea, nu vreau să renunţ la ea. Din pensia mea am strâns şi am schimbat acum duşumeaua că se umflase de la inundaţiile din 2005. Îmi este tare dragă! Acolo sunt rădăcinile mele", ne-a mărturisit doamna Apostu.

Lenuţa are însă un of: faptul că fiul ei locuieşte departe de ea, la Bucureşti, şi nu îl are aproape. „Aş vrea să îl văd mai des. Este tot ce mi-a mai rămas după moartea soţului, în afară de cursurile la grupul muzical", spune Lenuţa.

Întrebări şi răspunsuri:


Ce alt tip de muzică preferaţi?

Îmi place foarte mult şi muzică uşoară. Admir, de exemplu, în mod deosebit, „Ţărăncuţă, ţărăncuţă" a lui Dan Spătaru. Îmi place şi muzica populară, Maria Tănase cu „Mai vino seara pe la noi". De altfel sunt o admiratoare a tuturor genurilor de muzică.

Ce romanţă aveţi în pregătire?

Acum lucrez la romanţa „Pe umeri pletele-i curg râu" după George Coşbuc. O voi cânta la următoarea acţiune a noastră şi sunt foarte încântată. Vreau să mă pregătesc bine să placă publicului. Este minunat că poţi să ai asemenea bucurii. Nici nu mă gâneam că voi reuşi să fac acest lucru.

Ce-i place:
Îmi plac florile foarte mult, trandafirii în special. Îmi place grădinăritul şi pomicultura. Am rămas cu aceste plăceri din timpul şcolii pe care am urmat-o. Îmi plac prieteniile, oamenii buni, deschişi, distinşi. Îmi place că domnul profesor de muzică este răbdător cu noi că noi la vârsta noastră suntem ca nişte copii.

Ce nu-i place:
Nu îmi place bârfa, nu îmi plac oamenii răutăcioşi şi invidioşi sau prefăcuţi. Nu îmi place sărăcia în care trăim mulţi dintre noi românii.

profil:
NĂSCUTĂ. 23 august 1944, Paltin
STUDII. Şcoala Tehnică Viticolă, Odobeşti
OCUPAŢIE. Pensionară
FAMILIE. Văduvă, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite