Dobriţa Tănase pregăteşte olimpici la limba şi literatura română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dobriţa Tănase
Dobriţa Tănase

Cultivă elevilor dragostea pentru lectură şi de fiecare dată vine la catedră cu entuziasm, pe care îl împărtăşeşte tinerilor.

Născută pe meleaguri buzoiene, într-o familie care întotdeauna a pus pe primul loc educaţia copiilor, Dobriţa Tănase a descoperit limba şi literatura română pe când era elevă în clasa a V-a la şcoala din satul Hueşti. Profesorul Mungiu a fost cel care i-a insuflat gustul pentru minunata lume a cărţilor şi, încetul cu încetul, copila „însetată“ de cunoaştere a început să aibă rezultate foarte bune la olimpiade şi concursuri şcolare. Odată cu intrarea la Liceul „Alexandru Vlahuţă“ din Râmnicu Sărat, Dobriţa şi-a lărgit şi orizonturile, luând decizia de a deveni cadru didactic, cu toate că tatăl său nu a fost de acord cu alegerea făcută.

„Chiar dacă părinţii mei aveau doar câte şapte clase, deoarece au prins nişte vremuri tulburi în care accesul la educaţie era mai dificil, au vrut ca eu şi fratele meu să fim realizaţi, investind totul în noi. Tata îşi dorea foarte mult să mă vadă medic, tocmai de aceea s-a opus deciziei mele de a mă face profesoară. Însă, în cele din urmă, şi-a dat seama că aceasta este vocaţia mea“, povesteşte cadrul didactic.

Trei decenii de activitate didactică

După absolvirea liceului şi obţinerea notei 10 la proba de limba română de la Bacalaureat, Dobriţa Tănase s-a încris la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Alexandu Ioan Cuza” din Iaşi. Aici, s-a implicat în activităţile derulate de Casa de Cultură a Studenţilor, însă cea mai mare parte a timpului şi-o petrecea în bibliotecă, tocmai din dorinţa de a se perfecţiona. În 1979, a păşit pentru prima dată într-o sală de clasă în calitate de profesor titular de limba şi literatura română, la şcoala din Balta Albă, judeţul Buzău, iar în 1991 s-a alăturat colectivului profesoral de la unitatea „Ştefan cel Mare“ din Focşani, acolo unde se află şi astăzi.

„Din exterior, meseria la catedră pare uşoară, însă nu ar fi posibilă fără multă muncă şi dăruire. Întotdeauna am găsit calea de a ajunge la sufletul copiilor, de a colabora foarte frumos cu ei. Poate am avut şi norocul de avea elevi buni, poate şi colegi înţelegători care m-au făcut să mă simt ca într-o mare familie. Cert e că mă bucur în fiecare zi de calea aleasă“, mărturiseşte profesorara. 

Munca Dobriţei Tănase dă şi roade. În fiecare an, cel puţin unul dintre elevii săi se clasează în primii cinci din judeţ la admiterea în liceu, cele mai recente astfel de cazuri fiind George Muşat şi Alexandru Plăcintă, doi tineri ambiţioşi care au intrat cu media generală 10 la prestigiosul colegiu „Unirea“ din Focşani. De asemenea, elevii ei au rezultate foarte bune la olimpiadele şcolare de limba română.

„Le-aş putea numi aici pe elevele Bianca Bădălău, Irina Strună şi Raluca Dumitrache care au luat menţiune la naţională, Diana Bucur, care s-a întors cu un premiu doi de la zonala de la Bacău, Andreea Palade, câştigătoarea unui premiu întâi la faza judeţeană şi mulţi alţii. Pregătirea pentru olimpiade reprezintă un efort în plus atât pentru elev, cât şi pentru profesor, însă atunci când sunt şi rezultate se văd roadele muncii noastre“, conchide profesoara Tănase, care este şi metodist al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Întrebări şi răspunsuri

Se implică şi familia în educaţia copiilor în prezent?

Foarte puţin, ajungând ca în clasa a VIII-a să lase totul în baza şcolii. Poate şi din această cauză, atunci când ajung la liceu, elevii încep să chiulească şi nu-şi mai dau interesul. Pe de altă parte, nici nu mai sunt modele în societate după care s-ar putea ghida.


Ce părere aveţi despre actualul sistem de învăţământ?

Nu mi se pare cel mai bun pentru a fi continuat. Apar schimbări foarte rapid, chiar de la o zi la alta, lucru care, consider eu, dăunează. Proiectul poate este bun, însă nu s-a găsit modalitatea de a-l face să fie demn de urmat.

Ce-i place

„Îmi place foarte mult să citesc, să călătoresc, atunci când îmi permite timpul, şi să mă încarc cu energie pozitivă alături de familie. De asemenea, sunt o iubitoare a folclorului şi a tradiţiilor, pe care încerc să le prezint şi copiilor la clasă deoarece este păcat să nu cunoască obiceiurile străbunilor noştri“, a spus profesoara.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac falsitatea, minciuna şi mediocritatea“, afirmă Dobriţa Tănase.

profil

născută. 20 februarie 1955, la Buzău.
studii.
Facultatea de Filologie, Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaşi.
familie
. Este căsătorită şi are doi copii.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite