PORTRET Dan Alexandru Taban, stomatologul care dă viaţă pietrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cel mai renumit medic specialist în chirurgia buco-maxilo-facială din Vrancea, dar şi un artist pe măsură, lucrările sale în domeniul sculpturii şi fotografiei fiind apreciate de public.

Profil:
Născut. 16 iunie 1948, comuna Băceşti, judeţul Vaslui
Studii. Facultatea de Stomatologie Iaşi
Ocupaţia. Medic chirurgie buco-maxilo-facială
Familia. Căsătorit, doi copii

Doctorul Dan Alexandru Taban s-a născut într-o comună „răsărită" din judeţul Vaslui, după cum spune, într-o familie în care mama era asistent medical iar tatăl învăţător, fapt care a contat decisiv în ce priveşte educaţia pe care a primit-o.

Educaţie de modă veche

„Tata era învăţător din rândul celor de şcoală veche, cu o pregătire şi cunoştinţe superioare în multe domenii didactice, fiind absolvent al celebrei şcoli Vasile Lupu din Iaşi. Aveam în casă o bibliotecă imensă, lucru foarte important în educaţia unui copil, aşa cum eram eu, astfel că lectura a reprezentat una dintre preocupările mele de bază în perioada copilăriei", descrie doctorul Dan Alexandru Taban, în câteva cuvinte, elementele care l-au ajutat în formarea sa intelectuală.

Pe de altă parte, copilăria şi-a petrecut-o alături de mama sa, în spitalul în care era asistentă, ceea ce l-a influenţat ulterior decisiv în alegerea profesiei, cea de medic.

În 1973 a absolvit Facultatea de Stomatologie din Iaşi, iar mai târziu se specializează în paradontologie şi în chirurgie buco-maxilo-facială, fiind şi la ora actuală singurul specialist din Vrancea care practică acest gen de intervenţii.

Lucrează portrete

Doctorul Dan Alexandru Taban este însă şi un artist desăvârşit, aceasta fiind o altă latură a personalităţii sale extraordinare.

Spune că tot tatălui său îi datorează talentul de a şti să sculpteze, mai ales că în perioada şcolii primare se punea mare preţ pe activitatea de lucru manual. După ce a vizitat atelierele unor mari artişti, s-a ambiţionat să urmeze cursurile Şcolii Populare de Artă din Focşani, pe care a absolvit-o în 1983.

„Am început prin a face căsuţe din lemn, apoi din beţe închipuiam o sumedenie de personaje, aveam uneltele necesare şi mă descurcam uşor. Apoi, perioada studenţiei nu a însemnat doar un timp dedicat studiului, ci şi formarea mea ca intelectual,vizionând multe spectacole de teatru, parcurgând toate muzeele de artă, toate expoziţiile. Lucrez în lemn, piatră, bronz, în special portrete", ne spune doctorul Taban, care consideră că sculptura portretului are multe asemănări cu domeniul său de activitate, chirurgia feţei.

„Îmi este la îndemână să fac nasul, ochii, obrajii, pentru că eu cunosc bine locul lor", precizează medicul care are în palmaresul său mai multe expoziţii personale şi de grup, atât înainte de 1989, cât şi după.

Lumea prin obiectivul aparatului

Medicul sculptor este şi un strălucit fotograf, un hobby pe care l-a dobândit din copilărie, una dintre cărţile dedicate regretatului poet vrâncean Dumitru Pricop fiind ilustrată cu zeci de fotografii realizate de Dan Alexandru Taban.

De altfel şi bustul din bronz al poetului Pricop din Parcul Schuman este tot creaţia artistului Dan Alexandru Taban, bun prieten cu poetul, lucrarea fiind donată municipiului. Este membru al Uniunii Artiştilor Fotografi din România şi al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce fel de teme abordaţi în sculpturi?

Mai multe tipuri, chiar şi cu tematică religioasă şi spirituală, dar nu la nivelul de a sculpta icoane sau cruci. Spre exemplu am făcut un jug, care pentru mine este cel mai grozav şi crud simbol cu care subjugi şi umileşti un animal. Ei bine, eu în faţa acelui jug mă închin până la pământ, mai mult decât aş face-o în interiorul unei biserici.

Este costisitor un atelier de sculptură?

Am un astfel de atelier, care adăposteşte zeci de sculpturi lucrate de mine în puţinul timp pe care îl dedic artei. Eu nu vând niciodată operele, iar unele dintre lucrări le fac cadou. Îmi întreţin pasiunea graţie cabinetului particular de stomatologie.

Alte hobby-uri mai aveţi?

Motociclismul. Am un motor Yamaha de 1100 cmc. Am şi echipament pe măsură şi fac deseori curse, profitând de faptul că echipat nu mă recunoaşte nimeni. Este o senzaţia deosebită să stăpâneşti un motor.

Ce-i place

Îmi place să călătoresc, să văd lumea şi alte experienţe de viaţă, să cunosc altă gândire, să ascult altă limbă. Am văzut aproape toată Europa, iar zilele acestea sunt într-un turneu în Norvegia, Suedia, Danemarca. Îmi mai place numismatica. Am o colecţie valoroasă de monede.

Ce nu-i place

Nu suport mârlănia, lipsa de educaţie a oamenilor şi politica ce se face în România. Păcat că generaţiile de astăzi nu mai au de unde învăţa ceva bun. Am şi un sfat pentru tineri. Decât să se uite două ore la un meci de fotbal, mai bine în timpul acesta ar citi câteva pagini de carte.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite