PORTRET Anica Ghinea, profesoara de pian care fabrică talente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anica Ghinea
Anica Ghinea

S-a născut într-o familie de muzicieni, astăzi numărându-se printre cei mai apreciaţi profesori de vioară şi de pian din Focşani.

De 33 de ani, profesoara Anica Ghinea îi învaţă pe elevii de la Şcoala de Muzică din Focşani tainele instrumentului muzical, respectiv vioara şi pianul, meserie pe care şi-o face cu un devotament demn de toată lauda, fapt care i-a atras respectul tuturor.

Anica Ghinea provine dintr-o familie de muzicieni, iar „microbul" acesta al artei care se exprimă în mod armonios cu ajutorul sunetelor nu avea cum să stea departe de ea.

„Tatăl meu a fost violonist şi a făcut parte din Filarmonica „Unirea", iar bunicul era trompetist la muzica militară. Aşa că pot să spun că atât eu, cât şi fratele meu, ne-am născut cu muzică încă din leagăn şi am crescut cu ea. Iar mama, care avea o voce extraordinară, s-a ocupat de noi să ducem mai departe tradiţia familiei", ne povesteşte Anica Ghinea.

A performat la pian şi vioară

„Şcoala aceasta era frecventată de foarte mulţi elevi, aveam orchestră de copii, cor şi fanfara şcolii şi era o mare mândrie pentru oraş. Avea şi un director excepţional, pe domnul Nicolae Jurjiu. Mi-am dorit să fac performanţă la instrument şi am reuşit", menţionează profesoara.

Mai târziu a urmat conservatorul „George Enescu" din Iaşi, la absolvire fiind repartizată ca violonist la Filarmonica de Stat din Botoşani, activitate care i-a adus satisfacţii depline. La îndemnul părinţilor, în 1977 a revenit în oraşul natal, de atunci şi până în ziua de astăzi ocupându-se de instruirea copiilor.

Se mândreşte că mulţi dintre elevii care i-au trecut prin mâini sunt astăzi instrumentişti de primă mână, cum este Alina Mija, violistă de excepţie la Filarmonica Română sau fratele acesteia, Alexandru Mija, un tânăr dirijor de succes.

Întrebări şi răspunsuri:

În ziua de azi, mai vin copiii la muzică?

Foarte puţini. Din punct de vedere cultural, părinţii sunt nişte ignoranţi. Deşi mass-media promovează ceea ce facem noi şi rezultatele deosebite ale copiilor pe care îi pregătim, mulţi dintre părinţi nici nu ştiu că există o şcoală de muzică în oraş şi este mare păcat, că doar de la o vârstă fragedă poţi educa şi forma un copil să cânte la un instrument.

Cum stabiliţi nivelul copiilor pe care îi pregătiţi?

Depinde de la copil la copil. Nivelul unui copil îl stabileşti în funcţie de potenţial. Dacă mentorul vede că el are aptitudini şi poate să dea mai mult, atunci este normal să-l obişnuieşti cu lucrări mai complicate.

Profil
Născută. 10 octombrie 1950, Focşani
Studii. Conservatorul „George Enescu" din Iaşi
Ocupaţia. Profesor la Liceul de Muzică „Gh. Tattarescu" Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite