PORTRET / Pavel Lupaşc este maestru al instrumentelor populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A participat la numeroase târguri şi expoziţii, în cadrul cărora măştile şi instrumentele populare create cu multă migală şi pasiune au fost extrem de apreciate.

Pavel Lupaşc este unul dintre vrâncenii care crede cu sfinţenie în tradiţii. Încă din copilărie, a îndrăgit obiceiurile specifice Anului Nou, alăturându-se grupurilor de flăcăi care mergeau la urat prin satul natal, Nereju. Şi bineînţeles, unui plugar nu-i putea lipsi masca, pe care Pavel şi-o confecţiona singur.

„Când am început să merg cu plugul în noaptea de Anul Nou, mi-am făcut singur măşti pe care le purtam pe faţă, reuşind astfel să alung spiritele rele. Sunt obiceiuri deosebite, specifice zonei noastre pe care şi acum le păstrăm", povesteşte meşterul popular.

După ce, vreme de un an, a fost ucenic la Tăbăcăria din localitatea Vânători, Pavel Lupaşc şi-a deschis un atelier unde a început să confecţioneze cojoace dar nu a renunţat la pasiunea sa pentru măşti.

Căsătorindu-se cu fiica unui vestit meşter din sat, care făcea instrumente populare şi sculpturi în lemn, Lupaşc a avut şansa de a îşi expune creaţiile la muzee din întrega ţară, acolo unde socrul său devenise un nume.

„Pentru prima dată, am mers alături de socrul meu, Pavel Caba, la o expoziţie a meşterilor populari, organizată la Muzeul Satului din Bucureşti. Mi-am prezentat măştile, care spre bucuria mea, au fost foarte apreciate şi astfel am început să fiu contactat şi de alte muzee", spune vrânceanul.

În foarte scurt timp s-a orientat şi către sculpturile din lemn, pe care le realizează alături de soţia sa.

Referent la Şcoala de Arte

În urmă cu patru ani, Pavel Lupaşc s-a alăturat grupului de meşteri din cadrul Şcolii Populare de Arte Focşani, în calitate de referent pe specialitatea măşti şi fluiere. De asemenea, din dorinţa de a promova tradiţiile, Lupaşc a început să se ocupe de pregătirea tinerilor din judeţ.

„Am deschis acasă un atelier, unde mă ocup de 24 de copii pe care îi învăţ cum se confecţionează măştile, fluierele şi cavalele. Este o activitate foarte plăcută şi mă bucur că mai există tineri care respectă tradiţiile şi chiar vor să devină meşteri populari", mărturiseşte Pavel.

Lupaşc a făcut cunoscute tradiţiile româneşti şi în spaţiul european, mai exact în Spania, participând la realizarea unui film, în colaborare cu binecunoscutul Emil Hurezeanu.

„Înainte ca România să adere la Uniunea Europeană, am primit propunerea de a juca într-un film în care erau prezentate diferenţiat tradiţiile şi modul în care un meşter popular este susţinut de comunitate într-o ţară membră UE şi una care nu era integrată încă. A fost o experienţă inedită", povesteşte Pavel.

Întrebări şi răspunsuri

1. Ce proiecte de viitor aveţi?

Vreau să mă dedic cât mai mult activităţii din cadrul Şcolii Populare de Arte şi să particip la târguri şi expoziţii din întreaga ţară, şi dacă mi se propune şi din străinătate. De asemenea, îmi doresc ca tinerii pe care îi pregătesc acum să promoveze la rândul lor tradiţiile şi să devină meşteri populari consacraţi.

2. Meseria de meşter popular vă mulţumeşte şi din punct de vedere material?

Bineînţeles, din asta trăiesc. Pe lângă faptul că fac ceea ce-mi place, reuşesc să îmi întreţin şi familia, lucru care mă mulţumeşte pe deplin. Măştile şi intrumentele pe care le expun la târguri sunt şi de vânzare.


Ce-i place

Îmi place foarte mult natura, să mă plimb în aer liber, să admir peisajele şi să respir aer curat, mai ales că eu locuiesc în zonă de munte. Îmi place să îmi petrec cât mai mult timp alături de familie şi de prieteni, să stăm la poveşti şi să depănăm amintiri.

Ce nu-i place

Nu-mi place să pierd timpul inutil, de aceea chiar şi atunci când am câteva momente libere mi le dedic tot creaţiei. Nu-mi place aglomeraţia, chiar mă indispune şi nu agreez persoanele care mint şi nici pe cele care nu se ţin de promisiuni.

Profil
Născut. 1 iunie 1964, Nereju, jud. Vrancea
Studii. Şcoala Profesională de Mecanică
Ocupaţie. Referent în cadrul Şcolii Populare de Arte, Focşani
Familie. Căsătorit, o fiică

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite