PORTRET / Lauriana Ailincuţei te învaţă engleza după model scoţian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A publicat lucrări ce includ noţiuni complexe de limbă engleză şi de curând s-a întors din Scoţia, acolo unde a obţinut o bursă de studii prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare.

Lauriana Ailincuţei şi-a început activitatea la catedră în urmă cu 19 ani, atunci când a devenit profesor suplinitor de limba engleză în cadrul Liceului Pedagogic „Spiru Haret" din Focşani. În scurt timp, a trecut cu brio examenul de titularizare, practicându-şi cu plăcere şi devotament meseria.

„A fost o sarcină destul de dificilă pentru mine, deoarece trebuia să ţin pasul cu foştii mei profesori din liceu, să mă ridic la valoarea lor. Câţiva dintre ei mi-au marcat evoluţia profesională şi i-aş numi pe Gheorghe Zaharia, Emil Dumitru, Doina Câmpeanu şi regretata Cristina Calios", spune profesoara.

Pe parcursul activităţii sale didactice, Lauriana Ailincuţei s-a implicat în numeroase proiecte, iar realizările profesionale s-au ţinut lanţ. În anul 2001 a obţinut o bursă de studii în Anglia, având astfel oportunitatea de a cunoaşte, în mod direct, cultura britanică şi sistemul de învăţământ englezesc.

De asemenea, a colaborat cu profesoara de origine americană, Elaine Hudson, venită în Focşani prin intermediul agenţiei guvernamentele, „Corpul Păcii", împreună având iniţiativa de a le prezenta elevilor de la Pedagogic specificul civilizaţiei americane.

În acest an, profesoara focşăneană a reuşit performanţa de a pleca în Scoţia, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale - „Programul de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii", fiind plăcut impresionată de calitatea învăţământului, dar mai ales de modul în care este tratat elevul.

"Am putut observa că elevul este privit din perspectiva propriei personalităţi, iar profesorul îl ajută în permanenţă să-şi cunoască şi să-şi atingă propriul nivel intelectual. Se pune foarte mult accentul pe practică, iar majoritatea elevilor prestează joburi part-time la sfârşit de săptămână. În plus, materia „Health and Care" este obiectul studiat pe toată perioada şcolii, elevii învăţând astfel să-şi dezvolte spiritul civic", povesteşte profesoara.

A publicat două cărţi

Profesoara Ailincuţei şi-a dorit să vină în sprijinul elevilor de liceu cu noţiuni solide de limbă engleză, dar şi cu exerciţii practice, de aceea a publicat cartea, „Future - A problem no more" şi suportul de curs „Didactica Specialităţii - Limba Engleză, Nivel Liceal".

De asemenea, a avut o colaborare cu Ministerul Educaţiei, fiind selecţionată în corpul evaluatorilor naţionali, iar în prezent este coordonator judeţean al proiectului naţional „Roots and Wings".

Întrebări şi răspunsuri

1. Ce proiecte de viitor aveţi?

Îmi doresc să schimb desfăşurarea orelor de engleză la clasele unde predau, deoarece consider că metodele şi tehnicile de predare a unei limbi străine pe care le-am observat, studiat şi analizat în cadrul bursei din Scoţia îi reprezintă pe elevii mei.

2. Cum reuşiţi să cooperaţi cu elevii?

Relaţia elev - profesor este una de prietenie exclusivă şi o dezvolt în timpul orelor pe care le „las" la dispoziţia elevilor. De cele mai multe ori, ei sunt cei care îşi aleg temele de discuţie, oferindu-le astfel posibilitatea a-şi deschide sufletul şi de a cere sfaturi, bineînţeles în limba engleză.

Ce-i place

Îmi place să petrec cât mai mult timp alături de familie, deoarece este locul unde mă regăsesc şi care mă motivează. De asemenea, îmi place să cunosc oameni şi locuri noi, să-i ascult şi să-i înţeleg. Îmi plac elevii pe care îi am la clase, pentru că mă fac să mă întorc la o vârstă pe care nu o voi uita niciodată.

Ce nu-i place

Nu-mi plac trădarea şi oamenii care, pentru a păşi o treaptă mai sus, în loc să ceară mâna celui aflat deasupra, îl trag pe el mai jos, reuşind astfel să calce peste el.

Profil
Năcută. 27 noiembrie 1968, Focşani
Studii. Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Bucureşti
Ocupaţie. Profesor
Familie. Un băiat

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite