PORTRET / Dan Popoiu, matematician din tată în fiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face parte din galeria dascălilor de excepţie pe care i-a dat şcoala românească, apreciat deopotrivă de elevi şi colegi pentru profesionalism şi francheţea de care dă dovadă.

Primele şase clase le-a urmat la şcoala din satul natal, Călieni, unde, după cum ne spune, a avut norocul să-i fie diriginte chiar părintele său, profesor de matematică. De aici şi pasiunea pentru această disciplină şi profesie, cărora le-a rămas statornic, transmiţând „microbul" ştiinţelor exacte şi fiicei mai mari, care este tot profesoară de matematică.

„Cred că am preluat modelul tatei, un model desăvârşit pe care am vrut să-l urmez prin tot ceea ce fac. Gândesc că tatii i-ar fi făcut plăcere. Şi mama tot cadru didactic a fost şi atmosfera din casă nu putea conduce decât la o astfel de opţiune", îşi justifică Dan Popoiu alegerea carierei.

Mărturiseşte că matematica a fost pentru el mai mult decât o pasiune, o muncă „fără normă" din reviste şi culegeri de specialitate puse la dispoziţie de profesorul său de matematică, profesorul şi pedagogul de excepţie Ionel Atanasiu, de la care a moştenit metodica predării. Ca elev, a participat la două olimpiade naţionale de matematică şi a urcat pe podium la concursul
rezolvitorilor de probleme din Gazeta Matematică.

„Era o joacă frumoasă, fără bătaia lungă pe care o are astăzi calificarea la etapa finală a unei competiţii. Era o întrecere între colegi din care reieşeau astfel de rezultate", ne spune profesorul.

A ales catedra

A terminat facultatea al doilea din grupa sa, astfel că a beneficiat de dublă repartiţie, urmând să revină la Bucureşti, în cercetare, după doi ani de stagiu la Focşani. Lucru care nu s-a mai întâmplat.

„Predau la Colegiul Naţional „Unirea" de la începuturile mela ca profesor şi aici am rămas până în ziua de azi. Mirajul clasei şi al prafului de cretă m-au cucerit şi m-au determinat să renunţ la varianta cercetării", mai spune Dan Popoiu. Iar rezultatele nu au întârziat să apară, o pleiadă întreagă de elevi care i-au trecut prin mână fiind astăzi oameni realizaţi în toate colţurile lumii, cu care păstrează legătura.

„Elevilor mei le-am pus sufletul, mintea şi priceperea mea pe tavă şi ei au luat cât au avut nevoie şi şi-au urmat drumul făcând cinste liceului din care au plecat. Au fost printre ei elevi de excepţie, dacă e să ne raportăm la rezultatele din matematică: Adrian Iuga, Nero Budur, Mihai Guzu, Costel Ioniţă. Nu ar fi corect dacă nu aş sublinia că la pregătirea lor matematică a participat şi profesorul Constantin Tănăsescu, care în opinia mea este unic în România în ceea ce priveşte pregătirea performanţelor internaţionale", ne-a precizat Dan Popoiu.

Întrebări şi răspunsuri:

După 28 de ani de profesie, aveţi aceeaşi plăcere de a veni la şcoală?

Am aceeaşi vervă pe care am avut-o în primii ani, numai că de la un an la altul se observă un interes mai scăzut pentru studiu. Programa şcolară este învechită, falsele modele din vârful piramidei precum şi agitaţia din jur conduc la o astfel de atitudine a elevilor.

Cum vă simţiţi în calitate de autor de manuale?

Numele meu este prezent pe mai multe cărţi, însă cele mai dragi îmi sunt manualele de matematică de clasa a VIII-a scrise împreună cu profesorii Cornel Sava şi Emil Teodorescu. Am avut marea satisfacţie ca doi dintre copiii mei să înveţe după aceste manuale.

Ce-i place

Îmi place să citesc. Este pasiunea care vine din copilărie şi care nu m-a părăsit nici astăzi. Îmi mai place să completez SUDOKU, singurul joc care mă detaşează de toată răutatea lumii din jur.Îmi place să stau de vorbă cu elevii, discuţiile din afara sferei matematice fiind pe cât de diverse, pe atât de serioase, sincere şi constructive.

Ce nu-i place

Nu îmi plac loviturile pe la spate, care denotă o totală lipsă de cavalerism şi fair play. De asemenea, îmi displace profund jocul la două capete, duplicitarismul.

Profil

Născut. 2 februarie, 1958, sat Călieni, judeţul Vrancea
Studii. Facultatea de Matematică - Universitatea Bucureşti
Ocupaţia. Profesor Colegiul Naţional „Unirea" Focşani
Familia. Căsătorit, 3 copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite