PORTRET / Carla Fotea, experta în engleză, pasionată de teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este olimpică naţională la limba engleză şi voluntar în cadrul proiectului „Teatrul Labirint", demarat de Liceul Pedagogic „Spiru Haret" în colaborare cu Asociaţia „Epsilon III" din Bucureşti.

Carla Fotea este una dintre elevele de elită ale Liceului Pedagogic „Spiru Haret". Fire ambiţioasă şi perseverentă, Carla a început să participe la olimpiade încă din perioada gimnazială, limba română şi engleza fiind disciplinele la care a obţinut rezultate extraordinare.

Sub îndrumarea profesoarei Lauriana Ailincuţei, tânăra a reuşit ca în acest an să ajungă la faza naţională a olimpiadei de limbă engleză, ocupând o poziţie fruntaşă, cu nota 9,20.

„Participând la olimpiade m-am obişnuit cu atmosfera şi rigorile examenelor şi am învăţat cum să-mi stăpânesc emoţiile pentru a da tot ce am mai bun", mărturiseşte Carla.

Însă, tânăra nu se dedică doar concursurilor şcolare, fiind implicată într-o serie de activităţi extracurriculare pe care le face cu pasiune şi devotament. În urmă cu doi a început să participe la Stagiunea Teatrală a Elevilor Vrânceni, prestaţia sa şi a colegilor din echipă fiind apreciată şi premiată.

„În clasa a IX-a, ne-am clasat pe a doua poziţie cu piesa de teatru 'Bolnavul închipuit', o adaptare după Moliere, iar anul trecut am luat trofeul pentru interpretarea din 'Frumoasele Sabine'. Aceste performanţe se datorează unor oameni extraordinari şi i-aş aminti pe profesorii Carmen Ion şi Claudiu Nistor, cel care a regizat piesele", spune Carla.

Acum, echipa de tineri actori de la Pedagogic se pregăteşte pentru o nouă ediţie STEV, având de gând să pună în scenă o piesă spectaculoasă, care cu siguranţă îi va încânta pe spectatori.

Voluntară la „Teatrul Labirint"

Pasiunea pentru fascinanta lume a teatrului a determinat-o pe Carla să se implice în proiectul de voluntariat, „Teatrul Labirint", demarat de către Liceul Pedagogic, în colaborare cu „Asociaţia Epsilon III" din Bucureşti.

„Este un tip de teatru diferit faţă de cel clasic, în care spectatorul vine şi priveşte piesa. Labirint este un teatru participativ, nonformal, în care publicul este implicat, intervine automat. Este ca un joc în care spectatorul devine personaj", povesteşte eleva.

Primul spectacol din cadrul acestui proiect, „Povestind Focşaniul, a avut loc în urmă cu două săptămâni şi s-a bucurat de un real succes. Trecătorii au putut participa la o călătorie inedită, având prilejul de a asculta poveşti interesante despre oraşul în care trăiesc şi în acelaşi timp de a-şi dezvolta spiritul cultural.

„Experienţa teatrală este una cu totul specială, care îmi oferă o satisfacţie aparte", adaugă Carla.

Întrebări şi răspunsuri

1. Ce proiecte de viitor ai?

Îmi doresc să studiez în străinătate, mai exact în Marea Britanie, deoarece ştiu foarte bine limba engleză şi m-aş descurca mult mai uşor. Mi-ar plăcea să mă specializez pe publicitate, comunicare şi chiar film. De asemenea, vreau ca echipa Liceului Pedagogic să păstreze şi în acest an trofeul de la Stagiunea Teatrală a Elevilor Vrânceni.

2. Dacă tot aţi pus în scenă spectacolul „Povestind Focşaniul", ce reprezintă acest oraş pentru tine?

Este oraşul natal, care mi-a oferit destul de multe lucruri frumoase. De aceea, atât eu, cât şi ceilalţi oameni capabili ar trebui să ne implicăm, pentru a-l aduce la alte standarde, mult mai înalte.

Ce-i place

Îmi place că fac parte din nişte grupuri de oameni extraordinari, de o reală valoare, caracterizaţi de frumuseţe sufletească şi inteligenţă. Îmi place să mă bucur de natură şi să ies cu prietenii. De asemenea, îmi plac artele marţiale. Am practicat karate timp de doi ani.

Ce nu-i place

Nu-mi place că oamenii nu mai cred în schimbare. Nu-mi place că Focşaniul a început să moară din mai multe puncte de vedere: nu avem un cinematograf, piesele de teatru sunt din ce în ce mai puţine, iar lista poate continua. Însă, sper să-l revigorăm.

Profil

Născută. 1 octombrie 1992, Focşani
Studii. Liceul Pedagogic „Spiru Haret"
Ocupaţie. Elevă
Familie. Singură la părinţi

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite