PORTRET: Daniel Cibotaru, matematician în ţara sambei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul din foştii elevi cu care se mândreşte Colegiul Naţional „Unirea". A studiat şi practicat matematica la nivel înalt în Germania şi SUA şi acum se pregăteşte pentru o carieră în cercetare în Brazilia.

La vârsta de 30 de ani, pentru focşăneanul Daniel Cibotaru viitorul sună bine. Este deja doctor în matematică şi un până în această vară a predat la prestigioasa Universitate „Notre Dame" din Chicago, unde l-a avut coleg pe Nero Budur, un alt focşănean care predă matematică în America.

Peste numai o lună, Daniel Cibotaru se va prezenta la noul loc de muncă, în Brazilia.

„Sunt în perioada de studii postdoctorat şi voi merge la Universitade de Federal Fluminense, în Brazilia. Abia aştept să ajung acolo, pentru că nu voi preda, ci voi face numai muncă de cercetare. Brazilienii pe care i-am cunoscut sunt fantastici şi cred că-mi va fi bine acolo", se încurajează Daniel Cibotaru.

Acesta mărturiseşte că a devenit pasionat de matematică încă din gimnaziu, odată cu participarea la olimpiadele naţionale. Spune că a avut doi profesori de excepţie, Enache Pătraşcu şi Constantin Tănăsescu, de la care a avut ce învăţa, deşi consideră învăţământul românesc deficitar.

„Este clar că nu trebuie să minimizez educaţia pe care am primit-o la Colegiul Naţional „Unirea", unde am avut profesori numai unul şi unul, dar per ansamblu învăţământul de la noi e deficitar, pentru că se pune accentul pe învăţatul pe de rost şi lipseşte stimularea spiritului analitic. Multora dintre noi nu ne foloseşte la nimic ceea ce am învăţat în şcoală, spre deosebire de sistemele ţărilor civilizate", evaluează tânărul profesor tarele învăţământului românesc.

Dublu licenţiat

Daniel Cibotaru este dublu licenţiat în matematică, fiind absolvent al facultăţilor de matematică din Bucureşti şi Kaiseslautern - Germania, unde a activat o perioadă de doi ani. Cea mai interesantă experienţă spune că a trăit-o însă în America, unde nivelul universităţilor de acolo este unul foarte ridicat.

„Studenţii plătesc taxe foarte mari şi au tot interesul să înveţe bine. Sistemul lor este unul aşezat şi tu, ca profesor, trebuie să treci periodic prin filtrele evaluării, iar evaluarea principală o face studentul", precizează Daniel Cibotaru.

Acesta spune că numărul mare de profesori români care predau în universităţile americane confirmă faptul că matematicienii noştri sunt foarte apreciaţi.

„Americanii sunt uluiţi că România are matematicieni de excepţie şi nu-şi explică minunea. Sunt însă de apreciat că pun preţ pe valoare. Ca profesor, sunt plătit mai mult decât decent şi aceeaşi protecţie am simţit-o şi ca student la doctorat", concluzionează Daniel Cibotaru.

Care este ţelul tău în viaţă?

Ceea ce-mi este clar, este că vreau să fac matematică serioasă, să-mi găsesc un loc în lumea academică, să public. Se spune că în viaţă răzbaţi numai prin ceea ce faci, iar eu spre acest lucru ţintesc. Bineînţeles că vreau să-mi întemeiez o familie, să mă aşez undeva.

Te-ai gândit să te reîntorci în ţară?

Nu exclud această posibilitate, pentru că sunt legat de ţară prin părinţi, prieteni, dar în momentul de faţă locul meu nu este aici. Ţin legătura cu foştii colegi şi profesori şi toţi îmi spun că sunt copleşiţi de lipsurile de aici. În străinătate, te simţi protejat de sistemul de învăţământ.

Ce-i place

Îmi place când vin în ţară, şi asta o fac cel puţin odată pe an, să stau cu ai mei, să mă întâlnesc cu prietenii, să mă bucur de lucrurile noi. Practic, căldura oamenilor de aici mă ajută să mă încarc cu energie pozitivă pentru restul perioadei cât sunt plecat. Totodată, îmi place să ascult muzică şi să călătoresc peste tot prin lume.

Ce nu-i place

N-mi plac mitocănia, agresivitatea, impostura, meschinăria. Sunt lucruri pe care, din păcate, le-am întâlnit în mai peste tot, ultimul timp, în România


Profil

Născut. 15 iulie 1980, Focşani
Studii. Facultatea de Matematică Bucureşti şi Universitatea Kaiseslautern-Germania
Ocupaţia. Profesor Universitatea Fluminense Brazilia
Familia. Necăsătorit

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite