PORTRET: Virginia Hossu expune picturi în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îşi împarte viaţa între pictură şi poezie, îşi transpune gândurile în imagini şi cuvinte cu rimă. A expus lucrări în Statele Unite ale Americii dar şi în Asia, Franţa, Ucraina sau Elveţia.


Într-un apartament micuţ din oraşul Odobeşti iau naştere în fiecare zi adevărate opere de artă: lucrările Virginiei Hossu.

O pictoriţă mult apreciată în ţară şi peste hotare. Când treci prin orăşelul parcă uitat de lume, nici prin gând nu îţi trece ce om te priveşte de la fereastră, în timp ce îşi potriveşte şevaletul.

Originară din satul lui Ion Creangă, Virginia Hossu pictează de când se ştie.

Încă de când mergea la grădiniţa din Humuleşti, era invitată la şcoală la fiecare vizită a mai marilor din învăţământ pentru că desena frumos. De ceva timp încoace, a început să scrie poezii.

„Când fac pauză de la pictat, îmi vin în minte tot felul de cuvinte pe care le pun pe hârtie. Şi uite aşa ies poeziile. Apoi mă apuc şi le redau în imagini. Acum sunt în perioada de pictat şi coace în mine dorinţa de a picta, dă pe afară. Când eram mică îmi spunea tata că trebuia să mă nasc în altă perioadă să pictez prinţese nu muncitori cum era pe vremea comunismului", ne-a mărturisit pictoriţa.

Abstracţionismul nu e totul

Preferă să picteze peisaje şi portrete. Nu apreciază însă pictorii care se agaţă cu dinţii de abstracţionism.

„Abstracţionismul este bun, dar nu este totul. În Univers nimic nu este absurd. Haosul este doar în mintea noastră. Abstractul a fost tratat mai vehement şi bine în trecut. Zici Picasso şi ai spus totul, deşi şi el a pictat doar zece astfel de lucrări, dar lumea numai pe acelea le arată", ne mai împărtăşeşte artista din propriile convingeri.

Lucrarea ei preferată, din ce a pictat până acum, este „Drumul lui Hiperion" ce coboară din cer, cunoaşte viaţa şi se duce în stele nemuritor şi rece.

Modele: Bălaşa şi Nedelcu

Îi apreciază pe pictorii Renaşterii dar le poartă un respect deosebit contemporanilor săi Sabin Bălaşa şi Liviu Nedelcu.

„Declar admiraţia mea pentru Sabin Bălaşa pentru tot ce a lucrat. Se apropie de absurd. Iar Liviu Nedelcu este cel care redă cu cea mai multă gingăşie florile în lucrările sale", ne-a mai spus Virginia Hossu.

În scrierile sale, pictoriţa nu a ocolit politica. I-a dedicat câteva versuri şi fostului preşedinte american Bill Clinton.

„Puteai să ştii / Ca orice zburătoare / Că pe a ei limbă piere / Te-ai încurcat şi tu / În laţul firii tale / Acum este târziu / Zadarnic gândul doare / Precis puteai să bănui Cam ce ţi-ar pune în seamă / Monica deocheata, mină antipersoană".

Întrebări şi răspunsuri:

Care este cea mai mare dorinţă a dumneavoastră?

Dacă la momentul din 1989 spuneam că aş fi vrut să mă nasc cu zece ani mai devreme, acum spun că aş vrea să mai trăiesc măcar zece ani. Vreau să le las copiilor mei ceva. Câteva lucrări de care să se bucure sau să le vândă. Să facă ce vor cu ele, dar să le aibă. Eu am dăruit tot ce am lucrat.

Ce ale alte proiecte profesionale mai aveţi?

Vreau foarte mult să ilustrez o carte scrisă de mine. Este vorba de 20 de poezii de dragoste. Imaginile vor reprezenta cele relatate în fiecare poezie în parte. Cartea va fi unicat, întrucât vreau să fie scrisă de mână.

Ce-i place:

Îmi place când oamenii sunt buni, când se respectă între ei, când înţeleg exact ce înseamnă democraţie. Îmi plac acei oameni care înţeleg că suntem egali şi că, dacă vrei să fii respectat, trebuie să fii tu primul care oferă respect. Nimic nu ţi se cuvine de-a gata.

Ce nu-i place:

Nu îmi place când lumea înţelege în mod ciudat libertatea, că pot să se manifeste precum animalele. Noi avem conştiinţă, discernământ asupra binelui şi răului şi trebuie să ne asumăm faptele. Nu trebuie să uităm acest lucru.

Profil:
NĂSCUTĂ. 7 octombrie 1943, Humuleşti, judeţul Neamţ
STUDII. Facultatea de Arte Plastice, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi
OCUPAŢIE. Artist plastic
FAMILIE. Văduvă, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite