PORTRET: Violeta Necula îi învaţă pe copii să danseze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de trei decenii este profesor coregraf la Palatul Copiilor din Focşani, unde îi învaţă pe copii ritmurile dansului modern şi popular.

Născută la Botoşani în urmă cu 57 de ani, profesoara de coregrafie Violeta Necula şi-a conturat încă de mică o frumoasă carieră în lumea dansului.

Nu avea decât zece ani când, elevă fiind, a participat la o preselecţie pentru Şcoala de Balet din Cluj, renumită la acea vreme.

„Am avut o premoniţie. Cu o noapte înainte de a afla de preselecţie am visat că zburam într-o rochie albă. Ştiind că am talent, profesorul de sport i-a convins pe părinţii mei să mă lase la această preselecţie. Eram foarte elastică, aveam ureche muzicală, cântam frumos, astfel că din peste 2.000 de copii cărora ni s-au testat aptitudinile eu am fost singura aleasă", îşi aminteşte cu emoţie şi plăcere Violeta Necula.

Aşa se face că încă de la o vârstă fragedă profesoara de astăzi şi-a luat soarta în propriile mâini şi a plecat la Cluj să se facă balerină.

Dansatoare la „Ciprian Porumbescu"

După opt ani de muncă intensă, de sacrificii imense şi de pasiune, avea să-şi împlinească visul din copilărie. Pentru a fi mai aproape de casa părintească, a obţinut repartiţie la Ansamblul „Ciprian Porumbescu" din Suceava, unde a profesat ca dansatoare atât în spectacolele de balet clasic, cât şi în cele de dans popular.

„Am avut onoarea să particip în spectacole mari, alături de mari solişti ai ţării precum Doina Badea, Olimpia Panciu, Sofia Vicoveanca. Am mers în turnee peste tot în ţară, dar şi în străinătate, la vremea aceea fiindu-ne permis să pătrundem doar în ţările din spaţiul sovietic. Am dansat chiar pe scena Teatrului Balşoi din Moscova", ne mai spune Violeta Necula.

După ce s-a căsătorit, în 1976 şi-a urmat soţul la Focşani, unde s-a stabilit definitiv. De 34 de ani este instructor coregraf la Palatul Copiilor.

Elevii şi-au întrecut profesorul

Prin mâinile sale au trecut mii de copii, unii fiind astăzi dansatori profesionişti, cum este Carmen Butuceanu, care în prezent este stabilită în America, Liliana Ioniţă, care l-a rândul ei a devenit coregraf sau Victoriţa Ungureanu, dansatoare de excepţie în Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei".

„E o pepinieră bună la Focşani, cu copii foarte talentaţi, laureaţi la concursuri naţionale şi internaţionale. Nici nu mai ştiu numărul premiilor pe care le-am obţinut în carieră. Sunt bucuroasă de munca pe care am prestat-o aici şi consider că n-am trăit degeaba. Nu ştiu ce o să mă fac când o să ies la pensie, pentru că dansul şi copiii sunt viaţa mea", conchide Violeta Necula.


Întrebări şi răspunsuri:

Cât de important este dansul pentru copii?

Dansul are meritul de a dezvolta la copii ritmul, simţul mişcării, al esteticii corporale precum şi simţul scenic. De asemenea, are un rol pozitiv în formarea caracterului tinerilor. Pe lângă dans clasic facem şi dans popular, iar copiii învaţă cu acest prilej obiceiurile noastre şi transmit mai departe tradiţiile folclorului românesc.

Despre proiecte pe care le derulaţi ce ne puteţi spune?

De patru ani am un proiect cu Ministerului Educaţiei care vizează organizarea la Focşani a două concursuri naţionale, unul de dans modern şi unul de folclor. Sper să dureze mulţi ani de acum încolo.

Ce-i place

Îmi place mult să croşetez. Am făcut lucrul acesta mulţi ani din pasiune, dar acum am lasat-o mai moale pentru că nu mai am timp. Sunt o fire veselă, prietenoasă, deschisă şi petrecăreaţă şi îmi place să-i încurajez pe oameni să fie pozitivi, că altfel pot cădea în depresie.

Ce nu-i place

Nu-mi plac condiţiile de lucru de la noul sediu în care s-a mutat Palatul Copiilor. Nu avem o sală de repetiţii de nivel acceptabil. Lucrez cu 200 de copii pe grupe de vârstă şi pur şi simplu ne înghesuim. Poate vor rezolva această deficienţă.

Profil
Născută. 2 mai 1953, comuna Albeşti, judeţul Botoşani
Studii. Şcoala de Balet din Cluj şi Şcoala de Etnografie şi Folclor Iaşi
Ocupaţia. Profesor Palatul Copiilor Focşani
Familia. Căsătorită, un băiat

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite