PORTRET: Ştefan Radu, formatorul de directori şcolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conduce de aproape două decenii Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu", unde a reuşit să impună un regulament respectat cu stricteţe de toată lumea în ceea ce priveşte ordinea şi disciplina.

Profesorul Radu Ştefan se trage dintr-o familie de ţărani simpli din comuna Milcovul, care şi-a dorit mult ca feciorul lor „să se tragă la carte", să-i fie bine în viaţă.

Citiţi şi :PORTRET: Liviu Topală, magicianul flautului

Aveau şi argumentul pentru a gândi aşa, pentru că la şcoală Radu Ştefan a fost printre cei mai buni.

„Un rol important în ascensiunea noastră, a elevilor care învăţam bine, l-a avut directorul şcolii, care purta discuţii cu părinţii să-şi îndrepte copiii spre oraş, pentru că în general, la noi, cine termina şapte clase rămânea în sat. În fiecare an câte patru - cinci elevi luau calea liceelor din oraş, iar mai târziu acest lucru a constituit intelectualitatea satului, deoarece mulţi s-au întors acasă ingineri agricoli sau profesori", povesteşte profesorul focşănean.

Astfel că mai departe a urmat cursurile Colegiului Naţional „Unirea" din Focşani, unitate de care îl leagă mai ales amintiri frumoase, în ciuda condiţiilor grele pe care le-a îndurat la internat.

Aici l-a întâlnit pe profesorul de istorie Văsâi, care l-a ajutat să-şi contureze drumul în viaţă, din acel moment dorindu-şi să ajungă doar profesor.

„Când am ajuns la catedră, de fiecare dată vizionam în gând lecţiile profesorului Văsâi, un model de om. Avea o metodică specială a predării, care pe mine m-a captivat", îşi elogiază Radu Ştefan profesorul.

Evoluţia profesională a lui Radu Ştefan este una cu care nu multă lume se poate lăuda.

Conducător toată cariera

La 25 de ani ajunge director de şcoală la Gugeşti, iar la 28 de ani este promovat inspector şcolar de specialitate la Inspectoratul Şcoalar Vrancea, post pe care l-a deţinut timp de 17 ani.

„Eram cel mai tânăr inspector şi locul acela a reprezentat o mare şcoală pentru mine, unde am învăţat multe lucruri. Pe vremea aceea nu se schimbau aşa de des inspectorii, ceea ce era foarte bine, pentru că exista o continuitate în ceea ce făceam", mărturiseşte dascălul.

De 18 ani conduce una dintre cele mai reprezentative unităţi de învăţământ din judeţ, Colegiul Economic "Mihail Kogălniceanu", unitate care se identifică practic cu numele său, datorită vocaţiei de conducător.

„Sunt câteva direcţii importante pe care le-am urmărit. Atenţia mare şi fundamentală acordată elevilor. Raţiunea dascălilor de a exista sunt elevii. Le-am făcut condiţii pentru creşterea eficientizării învăţăturii, prin dezvoltarea unei reţele de cabinete metodice şi laboratoare, unice în şcolile din judeţ, cu o dotare de ultimă oră, unde orele se desfăşoară folosindu-se tehnologia modernă. Sunt ore interactive, unde elevii participă la propria instruire", conchide Radu Ştefan.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ar trebui făcut ca modelul „Mihail Kogălniceanu" să se extindă şi la alte unităţi?

Sunt formator naţional de directori şi le spun mereu la cursuri colegilor mei să aibă în vedere lecţile interactive cu elevii, pentru ca aceştia să înveţe cât mai mult din clasă. Să nu mai băgăm cu toptanul materie în capul copiilor, că şi aşa au multe de făcut.


Sunteţi singurul liceu care are uniformă şcolară. Cum aţi reuşit?

Simplu. Prin consultarea părinţilor, elevilor, cadrelor didactice, iar majoritatea a hotărât acest lucru. Ţinuta impune un anumit comportament. La noi în şcoală predomină disciplina. Seriozitatea cu care îşi fac treaba profesorii noştri a fost transpusă şi la elevi. Nu facem altceva decât să aplicăm Regulamentul de Ordine Interioară.

Ce-i place

Să fac lucrurile temeinic, astfel încât să înlătur orice piedică în calea realizării unui obiectiv. Ar trebui să ne caracterizeze pe toţi acest model pe care eu îl consider unul sănătos. În viaţa particulară mă delectez citind foarte mult, informându-mă. De asemenea, îmi place mult să să călătoresc, dar în ultima perioadă nu prea am mai avut timp şi pentru aşa ceva.

Ce nu-i place

Nu-mi plac cei care se folilează de răspundere, care zic ca mine şi fac ca ei, care nu îşi iau treaba în serios.


Profil
Născut. 25 octombrie 1947, comuna Milcovul, judeţul Vrancea
Studii. Facultatea de Istorie, Univ. „Al. I. Cuza" Iaşi
Ocupaţia. Director Colegiul Economic „M. Kogălniceanu" Focşani
Familia. O fată, doi nepoţi

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite