VIDEO / Portret: Silviu Lascan cântă muzică clasică pe strune de chitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi foarte tânăr, profesorul Silviu Lascan este indiscutabil la ora aceasta cel mai bun chitarist de muzică clasică din Vrancea, pasiunea sa pentru acest instrument născându-se odată cu descoperirea muzicii de calitate.

Era încă mic când s-a înscris la clubul de muzică de la Casa Pionierului, după ce cochetase cu acordeonul.

„Microbul pentru muzică mi se trage din familie. Tata, deşi era un amator în ale muzicii, avea un acordeon şi cânta la el cu mare drag. M-a învăţat şi pe mine câteva melodii şi pot să spun că e a fost primul meu profesor. La Casa Pionierului am cântat la clape, aveam şi o formaţie iar în clasa a cincea am hotărât să mă înscriu la Liceul de Muzică, pentru a face chitara clasică", povesteşte Silviu Lascan primele sale experienţe din domeniul artistic.

Foarte preocupat de a studia la un nivel profesionist chitara clasică, lucru care nu se putea în Focşani pentru că liceul pregătea elevii doar pentru pedagogie muzicală, în clasa a zecea Silviu părăseşte oraşul de baştină şi ia calea Iaşiului, unde îşi continuă studiile la Liceul „Octav Băncilă".

Munca sa susţinută a fost răsplătită prin admiterea la Conservator, unde a cunoscut cinci ani de acumulări continui în meseria pe care şi-a ales-o. În timpul studenţiei a făcut parte din mai multe trupe de rock şi jazz, după absolvire însă revenind acasă, la Focşani, pentru a se dedica meseriei de pofesor.

„Cu siguranţă că dacă aş fi fost întrebat în anul I de facultate dacă doresc să mă întorc acasă, aş fi răspuns categoric nu. Având în vedere că scena românească suferă foarte mult în materie de muzică din genul cult am gândit că e bine să mă vin înapoi. De bine, de rău, aici am o casă, nu trebuie să locuiesc prin chirii şi pot să-mi urmez şi pasiunea", spune Silviu Lascan.

image

Are o formaţie de jazz

Pe lângă faptul că îi învaţă pe elevi tainele instrumentului, Silviu a înfiinţat la Focşani şi o mică formaţie de blues & jazz, intitulată „Dinner Jazz Trio", unde de data aceasta cântă la pian, oferind concerte în mai multe cluburi din oraş. Recunoaşte că publicul focşănean nu este deschis către astfel de evenimente.

„Muzica noastră nu prinde la masa mare de oameni. Îi aducem foarte greu la spectacole şi este de înţeles din moment ce în momentul de faţă se promovează cu totul altceva. Mi-aş dori ca lumea să asculte muzică de calitate, să pot împărtăşi cu oamenii din experienţa mea, dar atât se poate la momentul acesta", spune cu tristeţe în glas Silviu.


Întrebări şi răspunsuri:

Cine te sprijină în tot ceea ce faci?

Soţia mea, care este de formaţie sculptor, adică tot în mediul artistic. Cântând la mai multe instrumente, mă susţine în ce priveşte cumpărarea acestora. Foarte mult datorez părinţilor mei, care de asemenea mi-au oferit resursele pentru a-mi procura instrumentele de care am nevoie.


Cum sunt elevii pe care îi pregăteşti?

Cei mai mulţi sunt neserioşi, pentru că nu studiază. Au venit la această şcoală pentru a face o carieră în domeniul muzical, dar foarte puţini vor reuşi dintre ei dacă nu învaţă. Am un elev, Andrei Pătrăşcanu, care se ridică la standardele cerute de mine, dar mai are mult de muncă pentru a-şi împlini visul.

Ce-i place

Îmi place sportul, dar nu prea am timp să-l practic. Sunt pasionat de ciclism, am un cerc de prieteni cu care facem trasee pe două roţi vara. Mi-ar place să ajung în Spania sau în America de Sud, să cunosc locurile în care se aud cel mai mult acordurile de chitară clasică.

Ce nu-i place

Nu-mi place lumea în care trăiesc, oamenii din jur. Este prea multă ură şi riscăm să ne înecăm în pesimism. Îmi pare rău că lumea nu-i deschisă la frumos şi suntem înconjuraţi de manelişti, de multă incultură.


Profil

Născut. 5 aprilie 1982, Focşani
Studii. Facultatea de Interpretare Instrumentală, Secţia Chitară, din cadrul Conservatorului din Iaşi
Ocupaţia. Profesor de instrument Liceul de Muzică şi Artă „Gh. Tattarescu"
Familia. Căsătorit

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite