PORTRET: Ovidiu Rusu, un mijlocaş de clasă al fotbalului vrâncean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jucător de mare rafinament, Ovidiu Rusu a fost component al lotului naţional de juniori al României pentru care a susţinut 25 de meciuri.

I-a avut colegi de naţională pe craiovenii Rodion Cămătaru şi Mircea Irimescu.

Ovidiu Rusu a început fotbalul la CSS Tecuci la vârsta de 10 ani. În clasa a opta s-a transferat la Ceahlăul Piatra Neamţ.

La 16 ani a debutat în Liga a II-a sub comanda profesorului Ionuţ Constantinescu.

A jucat un sezon în Liga naţională la FCM Galaţi unde i-a avut colegi de vestiar pe Mihail Majearu, Viorel Anghelinei, Costel Orac şi Cristinel Rusu.

„A fost o perioadă prolifică a carierei mele. Am jucat în Liga I pentru Galaţi, un oraş care mănâncă fotbalul pe pâine. După numai un an de zile în pria ligă de fotbal a ţării s-a transferat la Oţeul Galaţi, echipă care se afla la ora aceea în Divizia B. În 1984 am plecat la Unirea Foşani, club unde mi-am încheiat cariera de jucător", îşi aduce aminte fostul mijlocaş.

A marcat peste 50 de goluri

Fostul mijlocaş al Unirii Focşani şi-a trecut în plamresul de jucător două promovări în Liga a II-a şi una în Liga I.

„Puteam juca pe orice post de mijlocaş, dar şi ca extemă stânga sau dreapta. Numai atacant nu puteam evolua pentru că statura nu mă va antaja. Nu am numărat golurile pe care le-am marcat în carieră, dar sigur sunt peste 50", recunoaşte fostul jucător.

Ovidiu Rusu îşi aduce aminte cu plăcere de perioada petrecută la Unirea Focşani.

„Am jucat alături de mari jucători ai Vrancei, Paraschiv, Fulga şi Titi Rusu. Stadionul era plin la fiecare meci de acasă. Din păcate, acum lumea din Focşani nici nu-i mai ştie pe jucătorii de la echipă decât dacă îşi pun treningurile pe ei. Este o mae dezamăgire", recunoşate fostul mare jucător al Focşaniului din anii 1980.

întrebări şi răspunsuri

De ce nu mai e iubit fotbalul astăzi?

Pentru că jucătorii din ziua de astăzi se gândesc mai mult la bani decât la jocul în sine, aşa cum era pe vremea mea. Jucam din pasiune. Noi nu prea aveam prime în bani, ci în butelii sau apartamente. Fotbalul din acea perioadă era mult mai bine structurat decât acum. Erau fotbalişti de rasă.

E mai greu la birou decât pe teren?

Mult mai dificil. Asta pentru că ai multe probleme de rezolvat pentru toţi jucătorii. Când eşti pe teren te gândeşi doar la jocul în sine şi la punctele puse la bătaie. Focşaniul se află de mai mult timp în afara fotbalului adevărat şi asta se simte şi în tribune. Publicul a cam părăsit sportul rege.

NĂSCUT 21 martie 1953, Tecuci, judeţul Galaţi
STUDII Liceul Industrial Piatra Neamţ, cursuri OP
OCUPAŢIE Referent sportiv CSM 2007 Focşani
FAMILIE Căsătorit, o fată

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite