PORTRET: Oana Mocanu este olimpică la arhitectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talentul şi imaginaţia au ajutat-o să câştige premiul întâi pe ţară la Olimpiada de Arhitectură. Apreciată de specialişti, eleva îşi doreşte o carieră de succes în domeniu.

Oana Mocanu a dezvoltat o pasiune pentru desen încă din copilărie, de „şlefuirea" talentului său ocupându-se profesoara Ortansa Mazilu. Din dorinţa de afla cât mai multe lucruri despre această disciplină, Oana a devenit elevă a Liceului de Arte „Gheorghe Tăttărăscu".

A început să participe la concursuri de specialitate, de fiecare dată reuşind să se claseze printre cei mai buni candidaţi, iar aprecierile din partea specialiştilor nu au întârziat să apară. Din clasa a IX-a şi-a îndreptat atenţia către arhitectură, profesorul Dan Tincu fiind cel care s-a ocupat de pregătirea Oanei în cadrul atelierelor de specialitate.

„Domnul arhitect Tincu m-a ajutat să descopăr tainele acestei discipline şi datorită vastei sale experienţe în domeniu am reuşit să învăţ foarte multe lucruri utile", mărturiseşte eleva.

Oana nu s-a mulţumit cu informaţiile asimilate la orele de arhitectură din cadrul liceului, de aceea a început să studieze singură, citind zeci de cărţi de specialitate.

„Pentru a putea face performanţă în acest domeniu este absolut necesară o bună documentare şi mai ales o foarte bună stăpânire a desenului, pe care pot spune că am dobândit-o datorită domnului Laurenţiu Păun, unul dintre cei mai buni profesori de desen", adaugă Oana.

Participarea la olimpiade a însemnat şi o pregătire suplimentară, pe care Oana o face săptămânal cu profesorul Alexandru Bercan din Bucureşti.

„În fiecare weekend merg la Bucureşti pentru a face ore de arhitectură. Datorită domunului profesor Bercan am reuşit să ajung până aici şi să obţin rezultate bune la olimpiade", mai spune tânăra.

Prima pe ţară

Datorită ambiţiei şi conştiinziozităţii sale, Oana Mocanu a reuşit să se califice de două ori la rând la faza naţională a Olimpiadei de Arhitectură. Anul trecut, Oana a obţinut o menţiune, însă în acest an a obţinut perfomanţa de a se clasa prima pe ţară.

„Olimpiada durează trei zile şi presupune două probe: una eliminatorie care constă în realizarea unei naturi statice şi o probă de imaginaţie, ce include şi o mapă de documentare. În acest an, la proba de imaginaţie am proiectat o casă veche într-un cadru natural, pornind de la un text scris de Cantacuzino", spune Oana.

Premiul întâi la „naţională" îi asigură Oanei admiterea fără examen la Facultatea de Arhitectură, dar şi aprecierea deosebită din partea tuturor profesorilor din liceu, care se mândresc că una dintre valorile ţării este eleva lor.

Întrebări şi răspunsuri

Ce proiecte de viitor ai?

În primul rând vreau să trec cu bine peste examenul de bacalaureat. De asemenea, mi-aş dori ca pe parcursul facultăţii să câştig o bursă de studii în străinătate, mai exact în Anglia, deoarece sunt atrasă de această ţară, dezvoltată din toate punctele de vedere. Şi, bineînţeles, vreau să am o carieră de succes în domeniul arhitecturii.

Te-ai gândit şi la beneficiile materiale când ai luat decizia de a avea o carieră în arhitectură?

Din câte am auzit, meseria de arhitect este una dintre cele mai bine plătite, însă nu mă gândesc doar la bani. Prefer să pun pe primul loc satisfacţia personală că fac ceea ce-mi place.

Ce-i place

Îmi place foarte mult să citesc, în special literatură Science - Fiction, să urmăresc filme de acţiune, dar şi documentare. De asemenea, îmi place să mă distrez, să ies cu prietenii în cluburi, să mă bucur de viaţă. Iubesc animalele şi natura.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii închişi la minte, care nu ţin cont şi de sfaturile celor din jurul lor. De asemenea, nu-mi place să am de-a face cu oameni care promit şi nu se ţin de cuvânt. Nu-mi place să-mi pierd timpul inutil, de aceea încerc să-mi găsesc întotdeauna ceva constructiv de făcut.

Profil.
Născută. 7 iulie 1991, Focşani
Studii. Liceul de Arte „Gheorghe Tăttărăscu"
Ocupaţie. Elevă
Familie. Un frate

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite